Franse AGF-productie geraakt door weersextremen

Frankrijk kampt dit jaar, net als veel Europese landen, met zeer grillige weersomstandigheden, zo schrijft Agroberichten Buitenland. Dat heeft gevolgen voor de groenten- en fruitproductie. 

Er is een productiedaling geconstateerd voor bepaalde soorten groenten en fruit die, ondanks een opvallend vroege oogst, hun productiepotentieel hebben zien vertragen. Sommige soorten hebben last van een verandering in hun visuele en smaakkwaliteit (zoals komkommers, courgettes, meloenen, enz.). Planten hebben waterstress ontwikkeld en geven daardoor prioriteit aan hun overleving: ze geven minder en lagere kwaliteit. Voorlopig schat de federatie Légumes de France de verliezen tussen 25% en 35% van de groenteproductie.

Ook al wordt een tekort aan groenten voor de consument uitgesloten, de voorzitter van Légumes de France, Jacques Rouchaussé, geeft aan: "We zullen minder goederen hebben, dat is zeker", met ook mogelijke gevolgen voor de prijzen.

Vooralsnog is de prijs van verse groenten in Frankrijk in een jaar tijd al met 4,9% gestegen, aldus INSEE. Dit percentage ligt echter lager dan de inflatie van alle voedingsproducten over dezelfde periode (+6,8%).

Voor sommige fruitsoorten daarentegen zijn de eerste oogsttendensen bemoedigend na een jaar 2021 met vorstschade: perzik (+17% in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde), abrikoos (+16 % vergeleken met het 5-jarig gemiddelde).

Lees hier het hele bericht. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven