Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers in de media: Kosten vertienvoudigd

De afgelopen dagen deden weer meerdere telers hun verhaal in de landelijke en regionale media. Hieronder een overzicht uit onder meer de Noord-Brabantse sierteelt, de Limburgse paprikateelt en diverse teelten in een verhaal uit De Telegraaf.

Bij BN De Stem doet Berry Loonen, chrysantenteler, zijn verhaal. Hij laat zijn kassen leeg. 

De Limburger (€) laat paprikateler Erik Gubbels aan het woord. Hij stelt 'in een achtbaan te zitten waar je niet in wilt zitten'. 

In De Telegraaf lezen we dat Floricultura, veredelaar van orchideeën en tropische planten, 1 op de 5 banen schrapt. Bij het Noord-Hollandse bedrijf werken vijfhonderd mensen. "We hebben in vrij rap tempo 20 procent van onze omzet verloren", laat een woordvoerder weten. 

In een ander verhaal in De Telegraaf komen meer telers en andere partijen uit de sector aan het woord. Achtereenvolgens Annemiek Hofland, teler van lidcactussen en potanjers, Marcel Koene van tuincentrum Carlton en tomatenteler Erwin van der Lans van Lans vertellen over hoe het crisis is in de kassen als gevolg van een vertienvoudiging van de kosten.

In de krant komen ook bestuurders Pieter Varekamp (wethouder gemeente Westland), Jacco Vooijs (Glastuinbouw Nederland), Steven van Schilfgaarde (Royal FloraHolland) en schrijver en econoom Jaap van Duijn (van het boek 'Geschiedenis van het Westland') voorbij. Die laatste zegt 'een déjà-vugevoel' te hebben, vanwege een eerdere crisis in de jaren zeventig. Wel staat telers er nu volgens hem beter voor. "Afgelopen jaren waren hele goede jaren en met gemiddelde inkomens van tussen de twee tot drie ton zijn de tuinders de grootverdieners in de agrarische sector." Al geldt dat ook niet voor iedereen. Lees hier het hele verhaal in de krant. 

Publicatiedatum: