telen in de woestijn

"Lastige balans tussen ecologische en financiële haalbaarheid"

Waterschaarste is een grote uitdaging voor telers over de hele wereld. Voor sommige is dit iets nieuws om mee om te gaan, maar andere telers worden al jaren met deze werkelijkheid geconfronteerd. Toch hebben zij een weg gevonden om succesvol te zijn.

Dana Global is een bedrijf gespecialiseerd in woestijntechnologie en zij steunt telers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Dana werkt aan het ondersteunen van vroege technologische oplossingen die zich richten op duurzame land- en tuinbouw, voedselzekerheid, afvalbeheer en een circulaire economie door de commerciële haalbaarheid ervan te testen en te waarborgen. Verder ondersteunt Dana deze bedrijven als zij de in de markt opschalen," zegt Zada Haj, CEO van Dana.

"We richten ons op vrouwelijke oprichters, niet alleen vanwege hun veerkracht en bewezen hogere rendement, maar ook omdat wij een andere bedrijfscultuur zien bij bedrijven geleid door vrouwen. Een cultuur die heel zinvol is in onze sector - geduldiger en met een realistischer financiële tijdlijn, met ook een oog voor het collectief in plaats van alleen de financiële ROI."

Telen in de woestijn
Het bedrijf heeft Abu Dhabi als thuisbasis en heeft veel ervaring opgedaan met het omgaan met woestijnvorming. "Testen en implementeren van agritechoplossingen in dit deel van de wereld zal een rolmodel zijn voor de delen van de wereld die kampen met grotere waterschaarste, stijgende temperaturen en uitputting van de bodem," merkt zij op. "Wij geloven dat de regio de grootste exporteur van woeststijntechnologie-teeltoplossingen is, terwijl het ook zijn status zal behouden als voornaamste exporteur van AGF-producten aan de EU."


Zada Haj

Volgens haar heeft waterschaarste wereldwijd invloed gehad op voedselsystemen en veiligheid. "Op elke manier - irrigatiemethodes, koelsystemen, ontzilting, indoor farming - alles wordt erdoor beïnvloed." Tegelijkertijd lijden sommige regio's er meer onder dan andere. "Wat we hebben ontdekt door ons werk in Irak, was dat de klassieke rijst- en graanteeltmethodes niet alleen veel te veel water verbruikten, maar ook de bodem volledig uitputten, waardoor een voorheen vruchtbare regio extreem zout en voedselarm achterbleef. Water en bodem zijn met elkaar verbonden, en als het water wordt misbruikt, zal dat effect hebben op veel andere elementen in het ecosysteem," voegt zij toe.

En in het barre klimaat van de VAE hebben kastelers natuurlijk ook een moeilijke weg te gaan. "Hier in de VAE is het een lastige balans tussen ecologische en financiële haalbaarheid," zegt Katie Wachsberger, medeoprichter en COO van Dana. "Veel van de gewassen die in dit klimaat beter te telen zijn, kunnen niet concurreren met de lage prijzen van geïmporteerde gewassen, zoals tomaten en paprika's. Tegelijkertijd zijn de wat duurdere gewassen, die de telers een behoorlijk inkomen zouden geven, veel lastiger om te telen in dit klimaat. We vinden een gulden middenweg met hightech schaduwoplossingen voor gewassen als blauwe bessen en vijgen," voegt ze toe.

Omgaan met waterschaarste
Niet iedere teler heeft in dezelfde mate te maken met waterschaarste. "Sommige telers kunnen systemen implementeren die zich kunnen aanpassen aan de schaarste, of het nu gaat om loT-sensoren en verzamelen van data om het meest effectieve gebruik van water te garanderen, terwijl andere telers zich bevinden in een traditionelere omgeving, waar educatie en infrastructuur zulke oplossing niet toelaten," vervolgt Katie.

"Dat is één van de redenen dat wij bodemregeneratie en lowtech en op biochem gebaseerde oplossingen benadrukken, die niet per se een hoge mate van digitale geletterdheid vereisen. De ontwikkelingslanden zullen blijven groeien en enorme hoeveelheden producten exporteren naar het mondiale noorden. Wij moeten ervoor waken dat dit niet ten kosten gaat van deze landen en hun bevolking. Daarom benadrukken wij teeltwissel, regeneratie, zoutbestendige zaadrassen en dergelijke.

Het is ook belangrijk te vermelden dat niet alle regio's met dezelfde effecten van klimaatverandering te maken hebben. Sommige regio's zullen warmer en droger worden, terwijl andere te maken krijgen met overstromingen en temperatuurdalingen. Het is moeilijk te voorspellen hoe deze veranderingen precies de kwaliteit en toegang tot water zullen beïnvloeden, maar we moeten technologisch voorbereid zijn voor het onverwachte."

The Food Engineer
Om beter te kunnen uitleggen hoe woestijntechnologie telers kan helpen om te gaan met waterschaarste, vertellen Katie en Zada over hun project met één van Dana's portfoliobedrijven, The Food Engineer.

"The Food Engineer heeft een uiterst wendbare aeroponic kweektoren ontwikkeld die kan worden gebruikt in kassen en op traditionele kwekerijen en die 95% minder water gebruikt dan druppelirrigatie-systemen. We zijn zeer optimistisch over deze slimme oplossingen die geen sterk gereguleerde teeltomgeving vereisen en kunnen worden aangepast aan verschillende omgevingen," zegt Zada.

"Wij geloven dat de oplossing voor voedselzekerheid (en baanzekerheid in de land- en tuinbouwsector) gebaseerd is op een slimme combinatie van indoor en traditionele teelt - we telen in de vollegrond datgene wat mogelijk en goed is voor de bodem en de aarde, en we telen indoor wat haalbaar is met de vertical farmingsystemen. Het is niet alleen een kwestie van technologie, maar ook van de markt, en deze verschillende factoren zouden moeten leiden tot een gezamenlijke aanpak," merkt Katie op.


Katie Wachsberger

Van specifiek naar algemeen
Het werken aan projecten in de Mena-gebieden is de perfecte testgrond voor een bedrijf als Dana. "Omdat het klimaat in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zo bar is, is het als een bèta-site voor tuinbouwkundige uitdagingen. Wij zijn er trots op dat we werken in dit deel van de wereld en getuige kunnen zijn van een veelbelovende toekomst voor telers, ook al blijven de condities zo bar. Zo lang de grenzen worden gerespecteerd, en we werken met wat mogelijk is en goed is voor het milieu," zegt Zada.

"Onze bedrijven werken met technologische oplossingen die, als ze in de markt geïmplementeerd zijn, het tuinbouwlandschap ten goede zal veranderen. Eén van onze bedrijven, BioCloud, heeft bijvoorbeeld een oplossing ontwikkeld voor bio-gewasbeschermingsmiddelen die de plant niet eens raken, maar ervoor zorgen dat een organische oplossing verdampt in de omgeving, waardoor meer dan 90% van ziekten en plagen worden afgestoten.

We hebben ook Dayts, dat high-value ingrediënten heeft ontwikkeld voor het dadelafval van de voedsel- en farmaceutische industrie, zoals dadelpitten en -vezels, wat de winstgevendheid van de regionale dadelkwekerijen heeft vergroot. we hebben ook samengewerkt met Sufresca, waarbij we de houdbaarheid van de producten na de oogst 3x zo lang hebben gemaakt. Dit soort oplossingen vergroten niet alleen de duurzaamheid en circulariteit van de teeltbedrijven in onze regio, maar ook de winstgevendheid van onze sector, die nog steeds een groot deel uitmaakt van het BBP van het Midden-Oosten en Noord-Afrika."

Dus ook al is het uitdagend, Dana is behoorlijk zeker van het succes van de sector. "We hebben veel vertrouwen in de toekomst van de sector hier in de regio, omdat we exponentiële groei zien van zowel publiek als privaat kapitaal dat geïnvesteerd worden in land- en tuinbouw in de landen in de Golf-regio. We zullen het goede voorbeeld blijven geven, en manieren laten zien waarop de private sector en innovatie een belangrijke rol spelen in het creëren van een nieuw tuinbouwlandschap dat duurzamer, innovatiever en winstgevender is. En natuurlijk zijn we van plan vrouwelijke leiders te blijven promoten."

Voor meer informatie: 
Dana Global
contact@dana-global.com
www.dana-global.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven