Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook meerproductie bij minder inzet verrood licht in tomaat?

Verrood is een stuurlicht en zorgt dus voor verandering in de plantfysiologie waardoor de plant efficiënter aan fotosynthese kan doen. Een proef afgelopen jaar van het Proefstation van de Groenteteelt heeft aangetoond dat een hogere dosis verrood een hogere lichtefficiëntie (in g/mol) geeft voor tomaat, dit inclusief het zonlicht en verrood licht. Dit betekent dat de plant efficiënter zijn licht kan omzetten in productie. Een dosis van 40 µmol/m²s verrood gaf zo een lichtefficiëntie die 5% hoger lag dan wanneer geen verrood werd toegediend.

Een belangrijke vraag is natuurlijk wat dit betekent voor de opbrengst. Compenseert de meerproductie voor de belichtingskosten? Dit hangt sterk af van de elektriciteitsprijzen, zo valt te lezen in een bericht over het onderzoek van Enerpedia.

Bij een prijs van 0,15 €/kWh is de netto opbrengst, met de belichtingskost en reële cijfers van de tomatenverkoop, 5% hoger bij 40 µmol/m²s verrood dan zonder verrood. Bij een prijs van 0,35 €/kWh is de netto opbrengst al 3% lager.

Met de klimaatdoelstellingen in het achterhoofd is het ook steeds van belang om naar de energie-efficiëntie te kijken, namelijk hoeveel kWh er nodig is om een kg tomaat te produceren. Hier is het wel duidelijk dat verrood toevoegen meer energie vraagt per kg tomaat, zelfs 16% meer bij 40 µmol/m²s dan zonder verrood. Dus ondanks het voordeel in lichtefficiëntie en opbrengst, is verrood niet energetisch efficiënt, stellen de onderzoekers.

De komende jaren wordt onderzocht of de meerproductie ook behaald kan worden door een dynamische sturing. Door slechts enkele uren per dag verrood toe te dienen, zou er energie-efficiënter worden geteeld en is het mogelijk dat de productie al beïnvloedt wordt. Bovendien zal een sturing op basis van het spectrum van het zonlicht hier ook een meerwaarde in kunnen geven. Dat zijn pistes die komende jaren in het Led-FR-project nog onderzocht zullen worden.

Bron: Enerpedia

Publicatiedatum: