BelOrta en Belgische Fruitveiling (BFV) zetten verdere stappen in het integratieproces

De Raden van Bestuur van BelOrta en BFV hebben een principeakkoord bereikt op welke manier de in het voorjaar aangekondigde samenwerking en integratie gerealiseerd zal worden.

Na de goedkeuring van een intentieverklaring eind februari werd er de afgelopen maanden onder toezicht van een stuurgroep en de respectievelijke Raden van Bestuur gewerkt aan de verdere concretisering. Hierbij werden zij op zowel juridisch, financieel, fiscaal als HR-vlak begeleid door externe experten. Verschillende scenario’s werden uitgebreid bestudeerd en geanalyseerd, waarbij er uiteindelijk geopteerd wordt de activiteiten samen te brengen onder BelOrta. Dit met behoud van en respect voor de uitgebouwde activiteiten van BFV in de belangrijkste productieregio’s en marktsegmenten. Alle bij BFV aangesloten telers kunnen het project 'ter versteviging van de coöperatieve fruitsector mee vorm geven', stellen de veilingen. "Alle medewerkers van BFV en haar dochterondernemingen krijgen de garantie hun expertise verder ten dienste te kunnen stellen van de geïntegreerde coöperatie."

Doelstelling is om tegen uiterlijk 1 juli 2023 volledig operationeel van start te kunnen gaan. Met de duidelijke keuze op welke manier de integratie vorm wordt gegeven, is het de verwachting dat de melding en het overleg met de bevoegde mededingingsautoriteiten tegen dan zal resulteren in een finale goedkeuring van dit uniek en toekomstgericht project. Ook zal er intensief overlegd worden met alle andere betrokken stakeholders (o.a. regionale en lokale overheden, banksector,…) binnen de contouren van de wettelijke toegestane mogelijkheden.

"BelOrta en BFV bundelen hiermee de krachten met het oog op nóg meer slagkracht en kostenefficiëntie. Zeker in deze onzekere economische tijden is dit een belangrijke maar ook noodzakelijke stap. De integratie zal zowel onze telers als onze klanten (uitmuntende service) ten goede komen”, aldus Ludo Lousbergh (voorzitter BFV) en Dirk Bertels (voorzitter BelOrta).

Philippe Appeltans (Directeur BelOrta) en Marc Grauwels (Algemeen Directeur BFV) vullen verder aan: "Hiermee verstevigen we onze positie als de toonaangevende aanbieder van lokaal en duurzaam geteeld fruit en groenten. Dit zowel voor de inlandse markt als voor meer dan 70 exportmarkten wereldwijd. Met ruim 1.400 actieve telers-ambassadeurs, verspreid over heel België en de grensregio in Nederland, kunnen we onze kerngedachte - van, voor en door telers - nog beter vorm geven." 

BelOrta (met operationele vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 950 lokale groente- en fruittelers. Samen zorgen ze jaarlijks voor een assortiment van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten - steeds lokaal geteeld en vol smaak. In 2021 realiseerde BelOrta een record productomzet van 497 miljoen euro.

Belgische Fruitveiling (met operationele vestigingen in Sint-Truiden, Glabbeek en Vrasene) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 470 lokale fruittelers. Samen zorgen ze jaarlijks voor een uitgebreid en smaakvol assortiment aan lokaal geteeld hard- en zachtfruit. In 2021 realiseerde BFV een productomzet van 95 miljoen euro.

BelOrta
Philippe Appeltans (Directeur)
Tel. : +32 (0)15 565 230
philippe.appeltans@belorta.be
www.belorta.be

Belgische Fruitveiling
Marc Grauwels (Algemeen Directeur)
Tel. : +32 (0) 11 693 411
marc.grauwels@bfv.be
www.bfv.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven