Zuidelijke groene schildwants al vroeg aanwezig in paprikateelt in Almería

De zuidelijke groene schildwants (Nezara viridula) wordt al in kleine hoeveelheden waargenomen in de meeste paprikakassen in de Spaanse provincie Almería, vooral daar waar vroeg werd aangeplant en de vruchtzetting nu gaande is. Daarvoor waarschuwt het Andalusische Netwerk voor Meldingen en Fytosanitaire Informatie (RAIF). "Vooral landinwaarts is het een van de meest in het oog te houden plagen geworden door de reductie van behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen om de biologische bestrijding een kans te geven." 

Dit insect voedt zich met het sap van allerlei soorten gewassen en veroorzaakt directe schade, zowel de volwassen exemplaren als de nimfen. De beten zorgen ervoor dat de planten uitdrogen en de vruchten vlekken krijgen en vervormingen ondergaan, waardoor ze hun commerciële waarde verliezen. Via de beten kunnen ook micro-organismen (schimmels en bacteriën) de vruchten indringen en er rotting veroorzaken. Op planten waar zich veel nimfen concentreren, is het aantal aangetaste vruchten meestal hoog. Daarom kan het een zeer destructieve plaag zijn als de insecten zich over de hele kas verspreiden. De oogstverliezen zijn dan enorm.

Aangezien het schildwantsen van behoorlijke omvang zijn, wordt als preventiemaatregel door het RAIF aanbevolen de kassen te isoleren met anti-insectengaas, dubbele deuren bij de ingangen te plaatsen en het plastic te controleren op scheuren. Er zijn ook verschillende planten die heel aantrekkelijk zijn voor deze fytofage insecten en daarom kunnen dienen als vallen, zoals kappertjesplant (Capparis spinosa). Ze kunnen rondom de kassen worden aangeplant of tussen de gewassen, waar ze periodiek worden gecontroleerd om de insecten te vangen. De systemische reiniging met de hand van de planten waar larven worden gedetecteerd en het verwijderen van onkruid (indien van toepassing om de migratie van de insecten naar het gewas niet te forceren) waarop het insect zich ontwikkelt, zijn gebruikelijke en doeltreffende praktijken.

Naast deze concrete maatregelen moeten ook andere meer algemene maatregelen worden overwogen volgens het RAIF, zoals:

  • het gebruik van gezond plantmateriaal van erkende kwekerijen;
  • voldoende tijd laten tussen het rooien van de oude gewassen en de nieuwe aanplant;
  • de verspreiding van nuttige insecten bevorderen door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te rationaliseren.
  • gewasrotatie toepassen

Er is biologische bestrijding mogelijk van deze plaag. Trissolcus basalis is een eiparasitoïde die in staat is om significante controle uit te oefenen en Trichopoda pennipes parasiteert de volwassenen exemplaren en veroorzaakt uiteindelijk hun dood.

Bron: juntadeandalucia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven