Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FruitMasters stopt per 1 januari 2023 met klokverkoop

Tholen - FruitMasters stopt per 1 januari 2023 met de klokverkoop. Dat heeft de coöperatie afgelopen week gedeeld met haar telers en kopers. Woordvoerder Tim Kievits bevestigt de nieuwe strategie. "De laatste 30 jaar hebben we de vraag zien veranderen. De markt vraagt meer en meer naar klantspecifieke verpakkingen en concepten die niet meer door de klok ingevuld kunnen worden. Het fruitaanbod verplaatst zich van de klok naar commerciële afspraken, want zowel onze leden als klanten kiezen voor continuïteit. De laatste jaren is deze trend veelvuldig besproken met onze telers, Raad van Commissarissen en klanten. De uitkomst is dat we per 1 januari 2023 stoppen met de veilingklok als verkoopkanaal. Onze commerciële organisatie staat klaar om de klanten en ook de huidige kopers voor de daghandel te blijven bedienen. Uitgangspunt hierin blijft onveranderd en dat is het juiste product te koppelen aan de juiste klant."

"We zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan. In 1904 hebben 34 telers in de buurt ‘Veiling Vereeniging Geldermalsen’ opgericht en we kijken met trots en respect naar wat de klok onze coöperatie in bijna 120 jaar heeft gebracht", aldus de woordvoerder. "Maar we zien ook dat we goed moeten luisteren naar de vraag van onze nationale en internationale klanten. De huidige verkoop van fruit vindt steeds meer op programmamatige afspraak plaats en het fysieke bezoek aan de veiling neemt af. Daarnaast verwachten onze leden maximale verwaarding van hun totale aanbod voor een optimaal rendement. Daarom sluiten we aan bij deze marktontwikkelingen om optimaal in te spelen op de vraag.”

FruitMasters ziet volop kansen en mogelijkheden voor zowel bestaande als nieuwe klanten. "Graag kijken we met onze huidige klokkopers of hun wensen passen binnen ons commerciële model. Voor kopers blijft de mogelijkheid bestaan om het product vooraf te zien zodat hij weet wat hij koopt. Het commerciële team is versterkt met nieuwe krachten met een goed netwerk en we kijken dan ook uit naar het nieuwe hoofdstuk dat ons te wachten staat."

Op 23 december 2022 vindt de laatste veildag in Geldermalsen plaats.

Reactie koper Kees Verheij
Kees Verheij is al vijftig jaar koper voor de klok in Geldermalsen, in eerste instantie met zijn fruitgroothandel en later met zijn commissiehandel. In een reactie spreekt hij van een dramatisch besluit. "Helemaal als een verrassing kwam het niet, want het gonst al langer, maar in mijn ogen is het wel uitermate kortzichtig. Er wordt voor tientallen miljoenen in gebouwen geïnvesteerd, maar 1,5 miljoen voor de veilingklok kan er niet vanaf. Bovendien worden er wel nieuwe commerciële mensen aangetrokken, daar is blijkbaar wel geld voor."

"Het kopersvolk wordt oud, maar dat is ook het gevolg dat er minder handel voor de klok wordt gezet. Je moet het aanbod natuurlijk wel aantrekkelijk houden, maar het aanbod is door de jaren heen steeds verder uitgehold. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de veilingklok nog altijd het eerlijkste verkoopinstrument is. Ik heb inmiddels ook enkele aanvoerders gesproken die net als ik van mening zijn dat door bemiddeling de prijzen geen pieken meer krijgen, maar wel de dalen en dat lang niet alles via bemiddeling verkocht - en dus vernietigd - gaat worden met als gevolg een lagere middenprijs, waardoor het grootwinkelbedrijf als enige gaat profiteren en nog meer winst gaat maken op AGF-producten."

Kees schat het koperspubliek op de veiling op maandag en woensdag nog op twintig kopers. Zelf koopt hij nog fruit in voor acht tot tien klanten. "En ik moet zeggen dat de maanden januari tot maart me weleens meer benzine kostten dan dat het handel opbracht, maar zeker in de zomermaanden haalden we heel wat fruit weg. Voor mij persoonlijk zijn de consequenties niet zo groot, want ik ben al 70 jaar - al had ik het nog wel tien jaar extra vol willen houden - maar voor de daghandel in zijn algemeen vind ik het een slechte zaak."