Duitse dakkas bespaart op verwarming dankzij onderliggend gebouw

Op het dak van de Altmarktgarten in Oberhausen staat een 1.100 m2 grote kas waarin jaarlijks circa 16.000 kroppen sla, 14.000 potten kruiden en 150 kilo aardbeien worden geteeld. Tijdens een excursie ter gelegenheid van DOGK 2022 leidde Wolfgang Grüne, directeur van het bedrijf Exner Grüne Innovation, de deelnemers rond door de onderzoeks- en teeltfaciliteit, die onder meer door Fraunhofer UMSICHT wordt ondersteund. "Via ons buitenweerstation kunnen klimaatgegevens geregistreerd worden, zoals windkracht, windrichting, neerslag, luchtvochtigheid, enzovoort. Deze gegevens worden opgeslagen in de klimaatcomputer van de kas", legt Wolfgang uit.


Wolfgang Grüne op de Altmarktgarten in Oberhausen

"Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het geïntegreerde systeem vervolgens beslissen of bijvoorbeeld de ramen vanaf 15 graden geopend moeten worden, of dat de zonwering gesloten moet worden vanaf een x hoeveelheid instraling. Licht kan aan de ene kant gereflecteerd en doorgelaten worden zodat het niet te warm wordt, aan de andere kant kan het scherm in de winter ook gesloten worden om de luchtvochtigheid tussen het glas en het scherm te verminderen en zo warmtekosten te besparen", aldus Wolfgang.


Door middel van teelt op water kunnen er tot wel 500 kroppen sla per week geoogst worden.

Een ander bijzonder kenmerk van deze kas is de integratie met het onderliggende gebouw. "Aan de ene kant wordt onze vloer verwarmd via het onderliggende gebouw. Aan de andere kant kunnen we de afvoerlucht van het kantoor onder ons gebruiken, die via dikke aluminium buizen in de kas wordt geblazen, waardoor we verwarmingskosten kunnen besparen", vertelt Wolfgang. 

Microgestructureerde ruiten
De kas heeft zowel normale, heldere ruiten als microgestructureerde ruiten. Wolfgang: "Het glas met zijn microstructuur breekt het licht zeer sterk, waardoor het licht door iedere afzonderlijke kier heen kan dringen. Bij gewassen zoals tomaten en paprika's kan dat een aanzienlijk verschil in opbrengst betekenen. Een ander punt is dat vogels zo kunnen herkennen dat het om een gesloten ruimte gaat en er niet tegenaan vliegen."


De kas wordt door middel van stadsverwarming verwarmd, die afkomstig is van de vuilverbrandingsinstallatie van de stad. 

De aardbeien die in de kas geteeld worden zijn van het ras Florentina, die het hele jaar door bloeit en aardbeien produceert, waardoor er tot in oktober/november aardbeien geoogst kunnen worden. Ondanks de hoogte heeft men ook hier problemen met spint, witte vlieg, meeldauw en de Aziatische fruitvlieg.

"In de kelder wordt circa 20 kubieke meter regenwater opgeslagen. Via een leiding die door het gebouw loopt wordt het water samen met een complexe oplossing van voedingsstoffen in een mestmixer gemend. Zodra er een bepaalde waarde is bereikt wordt dit mengsel aan de planten doorgegeven. Het systeem kan zowel automatisch als handmatig bestuurd worden." 

De producten die in de Altmarkgarten geoogst worden, worden tot nu toe verkocht aan de lokale horeca en aan cateringbedrijven. "We laten ons momenteel ook certificeren door QS, om onze producten eventueel ook aan de retail te kunnen leveren."

Voor meer informatie:
Wolfgang Grüne
Exner Grüne Innovation GmbH
Blankenfelder Dorfstraße 94
D-15827 Blankenfelde-Mahlow, Duitsland
Tel: +49 (0) 1711755178 
w.gruene@exner-grueneinnovation.de  
exner-grueneinnovation.de/ 

ALTMARKTgarten Oberhausen
Marktstraße 34
D-46045 Oberhausen, Duitsland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven