Frank Valckenier:

"Het is momenteel echt een rekensom aan het worden voor zachtfruittelers of ze gaan planten en stoken"

Tholen - Op de zachtfruitmarkt begint de crisis zich nu echt te laten voelen. "September is traditioneel een rustige maand voor het zachtfruit, omdat de scholen weer opstarten en iedereen langzaamaan terugkomt van vakantie. Vele betalingen moeten dan gebeuren, waardoor de verkoop stokt. Bovendien slaat ook het weer om", vertelt Belgisch groothandelaar Frank Valckenier. "Toch is het nog rustiger dan anders, vanwege de energiecrisis, en dat begint iedereen nu wel echt te voelen."

"We zitten met een product dat verkocht moet worden", vervolgt Frank. "Door de energieprijzen houden mensen echter hun hand op de knip. Je ziet dat men voorzichtiger is met de aankoop van groenten en fruit, maar ik denk dat veel sectoren dit zullen merken. Wegens beperkt aanbod is het zachtfruit momenteel ook wat duurder, waardoor dit soort producten een stuk moeilijker wordt verkocht."

De handelaar verwacht dan ook een zware periode in het verschiet. "Het is op het moment gewoon echt een rekensom aan het worden voor de telers. De energiefactuur moet zo laag mogelijk worden gehouden om rendabel te blijven. Alleen als men dan dag en nacht aan het werk is om een zo goed mogelijk product op de markt te brengen, waar je aan het einde van de rit niets aan overhoudt of zelfs geld toe moeten leggen, begrijp ik heel goed dat er overwegingen zijn om het risico niet te nemen om te gaan stoken."

"Er zal echter altijd geteeld blijven worden, maar het aanbod op de markt zal daardoor sterk verminderen", legt Frank uit. "Dit brengt weer met zich mee dat de producten duurder worden ten opzichte van andere jaren, waardoor het dan ook nog maar verkocht moet zien te geraken. In de toekomst kijken is moeilijk, maar ik veronderstel dat we een hele moeilijke periode tegemoet gaan met z'n allen. Verbetering is een groot vraagteken, maar we kunnen enkel hopen dat de stabiliteit terugkeert en de verkoop daaropvolgend weer verbetert."

Hardfruit
Over het Belgisch hardfruit is de groothandelaar wel iets optimistischer, maar ook daar liggen de nodige uitdagingen. "Het Belgisch hardfruit begint nu op de markt te komen en is prijselijk. Ik verwacht qua verkoop ook dat dit binnenkort wel zal gaan verbeteren. Ook hier hebben de telers het echter moeilijk en ik hoop dat de consument eens besluit een appeltje of peer meer te kopen om de telers zo indirect te steunen", besluit Frank.

Voor meer informatie:
Frank Valckenier 
Valckenier BVBA
Kerkhofstraat 10
1760 Roosdaal-Pamel, België
+32 475 682125
frank.valckenier@telenet.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven