Jasper den Besten verlaat HAS Hogeschool en sluit zich aan bij Planet Farms

Na 41 jaar lesgeven aan studenten over indoor teelten en de laatste 12-13 jaar over vertical farming gaat Jasper den Besten met pensioen. Hij zal de HAS Hogeschool aan het einde van de maand gaan verlaten. Aangezien hij een man is die niet stil kan zitten, zal hij toetreden tot Planet Farms, een Italiaanse vertical farm, in de rol van agrarisch adviseur.

Sinds hij startte met lesgeven, genoot hij van de feedback na zijn evaluatiegesprekken met zijn manager en studenten, zo vertelde hij tijdens zijn afscheidsbijeenkomst bij de HAS. Jasper wilde zich ervan verzekeren dat de studenten zich vastbeten in zijn colleges en echt impact zouden hebben op hun latere carrière. En dat bleek, want de vele leuke momenten met studenten, specialisten en anderen zorgden ervoor dat hij lang bleef hangen.


Den Besten tijdens zijn afscheidsspeech aan de HAS Hogeschool (foto: Roel Janssen)

Nieuwe rol bij Planet Farms
"Zo lang ik gezond blijf, zal ik mijn kennis, zowel theoretisch al praktisch, delen met het hele team. Het is fantastisch dat ik in deze dynamische sector actief kan blijven, omdat ik van deze sector houd. Vertical farming is relatief nieuw en biedt vele uitdagingen. Zelfs op 'goede kwekerijen' gaat er niet veel mis, maar er zijn altijd zaken die verbeterd kunnen worden. Omdat ik het geluk heb gehad betrokken te zijn geweest bij veel onderzoeken, is het geweldig om dat door te kunnen geven aan het team," zegt Jasper den Besten.

Jasper staat te popelen om deel te nemen aan de toekomstplannen van het bedrijf, aangezien zij grote uitbreidingsplannen hebben voor de toekomst. "Het zou geweldig zijn om mijn wereldwijde netwerk in hun belang in te zetten, door andere specialisten te betrekken om de productie van Planet Farms te verbeteren."

"Planet Famrs is een van de weinige farms die ik echt als levensvatbaar zie, omdat zij niet alleen maar 'kruiden kweken in een pot.' Met het oog op de toekomst zetten zij een product met toegevoegde waarde op de markt, zoals hun pestoproduct. Ik kijk ernaar uit mijn expertise door te geven aan het team daar, ook al zijn ze al zeer competent," voegt Jasper toe.

Terugkijken op enkele speciale momenten
Toen wij Jasper vroegen enkele van zijn mooiste momenten tijdens zijn lange carrière als docent met ons te delen, wees hij op een paar dingen die hem opvielen. Tijdens de laatste 12/13 jaar waarin hij zich toelegde op onderzoek naar vertical farming zag hij vele gezichten voorbij komen. In het begin waren zij de helden die wereld zouden gaan redden door op meerdere lagen boven elkaar sla te telen, zo stelt hij.

"Die bubbel spatte al snel uiteen," zegt hij lachend. "Anderen zouden juist gewassen als rijst en aardappelen toejuichen, omdat deze gewassen daadwerkelijk mensen kunnen voeden. Echter, gezien de staat waarin de sector zich bevond, waren deze veel te kostbaar om te telen in een gesloten omgeving."

Trends
Verrassend genoeg gebeurde het volgende. "Een paar jaar later zag ik dezelfde mensen voor mijn deur verschijnen. Zij waren vastbesloten het indoor kweken van rijst, graan en aardappelen een nieuwe kans te geven, omdat de milieuproblemen nog zorgwekkender geworden waren. Aangezien de kweeksystemen toen veel efficiënter waren, was het inderdaad een heel andere zaak geworden dan voorheen. Nu was het een keuze tussen duur voedsel of geen voedsel, en die was snel gemaakt," vertelt Jasper.

Volgens hem is het geweldig mensen terug te zien komen na jaren onderzoek, omdat, in de beginfase van vertical farming, men meer gefocust was op het product zelf. De veranderingen in de markt, ook de prijzen van de producten zijn gestegen, brengen telers automatisch in een andere gemoedstoestand. Ondernemers die advies vragen aan Jasper, spreken direct over de markt, verkoopprijzen, kostprijs en businessmodellen. "Dat geeft aan dat de markt volwassener geworden is."

Voor meer informatie:
Jasper den Besten, MSc, Agriculture Advisor 
Planet Farms
jasper.denbesten@planetfarms.ag 
www.planetfarms.ag


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven