Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse telers zoeken Nederlandse klanten

Tholen – Een groep Marokkaanse tomaten- en paprikatelers zoekt momenteel naar Nederlandse klanten. Zij kunnen het gat invullen dat ontstaat nu duidelijk wordt dat de belichte tomatenteelt in Noordwest-Europa veel lager uit gaat vallen. Ook de paprikatelers zien kansen.

Als er één aspect is aan telen in Marokko dat nu erg aantrekkelijk is, dan is het de gratis aanwezigheid van de zon. Het maakt dat telers, allemaal uit de regio rond Agadir waar veel teelt plaatsvindt, er veel minder met de huidige energiecrisis te maken hebben.

De groep tomatentelers bestaat uit in totaal zes telers, goed voor 36,5 hectare, zo deelt Mohamed Achare, projectmanager bij Global Business Development SARL. De telers staan in de startblokken om voor Nederlandse klanten tomaten telen. “In hun kassen staan inmiddels de jonge tomatenplanten.” De telers telen gewone, ronde tomaten. “Andere tomaten kunnen zij telen indien de klant dat wenst.”

21 van de 36,5 hectare is momenteel GlobalGAP-gecertificeerd. Voor de rest van het areaal zijn de telers bezig ook een certificaat te krijgen. De teelt bij de telers is al van start. Wel is er nog 4,5 hectare leeg. “Op verzoek van klanten is het mogelijk andere rassen te telen, zeker voor volgend jaar. Voor deze winter gaan ze het proberen. In de kassen kunnen ze ook paprika’s en bonen telen.” Ook twee paprikatelers, goed voor 8 hectare, zoeken afzet in Nederland.

De tomatentelers beschikken over een extern verpakstation dat BRC-gecertificeerd is. Sommige telers beschikken zelf ook over een SMITA-certificaat. “In het externe verpakstation, Takad Agri, kunnen de telers de meeste standaardverpakkingen verzorgen. Voor export worden veel dozen voor het verpakken van 5 kilogram gebruikt. Als klanten specifieke eigen dozen hebben, dan kan dat geregeld worden.”

De telers hebben nooit met een Europese afnemer gewerkt, maar via een exporteur hebben ze wel al producten verkocht en naar Europa geëxporteerd. Het transport duurt tussen de vier en vijf dagen.

Voor meer informatie:
Mohamed Achare
Global Business Development SARL
mohamed@globalbde.com