Hitte treft Spaanse paprikateelt, telers verrast door laag komkommeraanbod voor tijd van het jaar

De eerste groenten van het nieuwe seizoen zijn alweer geoogst in de kassen van Almería en de prijzen zijn voor alle producten hoog vanwege het gebrek aan aanbod op de Europese markt, zowel uit Spanje als andere Europese exportlanden. De vertraging bij de oogst is te wijten aan problemen met de vruchtzetting vanwege de hittegolven.

"Alle groenten, zowel komkommer, paprika, courgette, aubergine als tomaat, halen zeer goede prijzen, want het aanbod is beperkt", zegt José Antonio Baños, voorzitter van Ejidomar. 

"De hittegolven in de maand juli hebben gezorgd voor een slechte vruchtzetting die zich bij paprika vertaalt in een vertraging van de oogst met zo'n vijftien dagen. Daarenboven is het areaal van vroege paprika iets gekrompen. De droogte en de hitte laten ook hun sporen na in de maatvoering en er is heel wat uitval als gevolg van vruchtvervorming. Klasse I paprika’s noteren in alle kleuren boven de euro", vertelt de voorzitter van dit bedrijf uit Almería.

Ook Nederland heeft het moeilijk door de droogte en hitte, met als gevolg een laag aanbod en historisch hoge prijzen voor komkommers en aubergines en goede prijzen, zij het met meer schommelingen, voor paprika's en tomaten.

"Er is heel weinig komkommer op de markt. De overgrote meerderheid van de telers in Almería had niet verwacht dat Nederland op dit moment zo weinig komkommers zou hebben. Normaal gezien wordt er voor het Nederlandse product op dit moment van het jaar rond de € 0,10-0,15 per kilo betaald. De aanplant in Almería vond medio augustus plaats met het oog op oogst vanaf eind september, traditioneel het moment waarop het Nederlandse seizoen wordt afgerond. Nu liggen de prijzen voor Nederlandse komkommers in de buurt van € 0,90 per kilo", geeft José Antonio Baños aan.

Het tomatenareaal in Almería is dit jaar na een aantal seizoenen van krimp met meer dan 15% toegenomen, ten nadele van courgette en, zij het in mindere mate, paprika. Ook aubergine geeft ongeveer 10% prijs. "Het courgette-areaal zal dalen in Níjar, waar opnieuw meer tomaten worden geplant dankzij het feit dat de prijzen vorig seizoen 30% hoger lagen dan die van 2020-2021."

Voor meer informatie:
José Antonio Baños
Ejidomar
El Ejido (Almería) - Spanje
Tel: +34 950483511
presidente@ejidomar.es
www.ejidomar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven