VBT-cijfers week 37

Tomatenprijzen stijgen door, twee keer zo hoog als afgelopen jaren

De tomatenprijzen zijn vorige week voor de tweede week op rij gestegen op de VBT-klokken. De stijging past bij de tijd van het jaar. Traditioneel stijgen de prijzen in september. De middenprijzen in week 37 liggen ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Datzelfde blijft ook gelden voor komkommer. 

De middenprijs voor tomaat kwam in week 37 bij de veilingen binnen het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties uit op ruim 1,53 euro per kilo voor losse tomaten en ruim 1,66 euro per kilo voor trostomaten. In beide gevallen een middenprijs die twee keer zo hoog is als de afgelopen twee jaar.


Middenprijzen tomaat t/m week 36. In week 37 komt de middenprijs verder boven het vijfjarig gemiddelde uit. 

De middenprijs voor komkommer komt in week 37 uit op net iets meer dan 68 eurocent per stuk. Vorig jaar werd in diezelfde week nog een dieptepunt bereikt, toen de middenprijs op net iets meer dan 26 eurocent uitkwam, ruim onder het vijfjarig gemiddelde.

In paprika valt vooral de hoge prijs voor gele paprika's op. Een kilo gele paprika's levert ruim het dubbele op van een kilo groene of rode paprika's. Geel komt over week 37 uit op net iets meer dan 2,07 euro. Rood op afgerond 97 eurocent en groen op 99 eurocent. 

De aubergineprijs stijgt voor het eerst in weken niet door, maar blijft met 2,25 euro afgerond wel op een hoog prijsniveau liggen. De prijs voor groene courgettes stijgt wel door, tot 63,5 eurocent per stuk. 

In het zachtfruit valt op dat de middenprijs nagenoeg gelijk is aan die in week 36. Een kilo aardbeien ging gemiddeld weg voor 4,62 euro per kilo. Elsanta leverde een middenprijs van net iets meer dan 5,06 euro per kilo op. De prijzen voor frambozen (8,77 euro per kilo in week 37) en bramen (9,69 euro per kilo) stijgen licht door.

De bovenstaande grafiek komt van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Bekijk hier alle VBT-cijfers over week 37 voor groenten en fruit


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven