Torenhoge tomatenprijzen in Nieuw-Zeeland door schaarse arbeid en dure grondstoffen

"De tomatenprijs is torenhoog, dankzij de stijgende kosten van drie belangrijke elementen," zegt een van de grootste tomatentelers van Nieuw-Zeeland. Simon Watson, directeur van NZ Hothouse, vertelt tegen Stuff dat de belangrijkste reden voor de duurdere tomaten de duurdere en zeer schaarse arbeidskrachten zijn.

Ook de kosten van gewasverbeteringsmiddelen en energie zijn gestegen: kunstmest is het afgelopen jaar met 81% gestegen. Deze drie factoren zijn goed voor 60% van de prijs van tomaten in de schappen, aldus Watson. Volgens Stats NZ steeg de prijs van tomaten alleen al tussen juli en augustus met bijna € 4.

De prijs van veel voedingsmiddelen stijgt snel, maar tomaten zijn koploper. Ze zijn met 162% gestegen sinds 2009, toen de voedselinflatie even hoog was als nu, en verslaan daarmee kool (138,1%) en paprika (118%). De prijs steeg omdat er om verschillende redenen een tekort aan tomaten was.

In de hele economie, niet alleen in de tuinbouw, was er een "ongelooflijk tekort" omdat de regering de grenzen te lang gesloten had gehouden, aldus Watson. "We adverteren week na week en je krijgt geen enkele reactie. Het gaat er niet eens om wat je betaalt. Arbeid is een derde van onze verkoopwaarde. Het is een groot deel ervan, het overheersende deel."

Omdat de telers niet konden garanderen dat zij hun gewassen konden planten, plukken of bewerken, plantten zij minder tomaten, waardoor de oogst met ongeveer 15% afnam. "Telers zijn heel voorzichtig geweest met het uitgeven van hun geld, want de kosten zijn veel en veel sneller gestegen dan de waarde van de tomaten."

Lees het volledige artikel op www.stuff.co.nz.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven