Opmars aubergines, groei in bio en komst biomassaketels naast kassen besproken op ALV Reichenau-Gemüse

Op de algemene vergadering van Reichenau-Gemüse en Raiffeisen-Lagerhaus in de Inselhalle waren er voor de leden niet alleen veel wetenswaardigheden over het boekjaar 2021, maar ook een goederenrestitutie in de groentecoöperatie en een dividend in de goederencoöperatie. Egino Wehrle, voorzitter van de raad van toezicht, kon er een groot aanwezig publiek blij mee maken, zo deelt de coöperatie in onderstaand verslag.

De groentenverkoop behaalde samen met Raiffeisen-Lagerhaus een totale omzet van bijna 70 miljoen euro. Dit cijfer toont ook de economische betekenis van de coöperaties op het grootste eiland in de regio Bodensee. 


Egino Wehrle, voorzitter van de raad van toezicht

Hogere uitbetaling voor de telers
Bij een volume van bijna 15.000 ton verse groenten werd er een aanzienlijk hogere uitbetaling voor de telers bereikt, aldus Johannes Bliestle, directeur van beide coöperaties, in zijn voordracht. Dit is vooral te danken aan de ingebruikname van een nieuwe biologische kas in Singen/Beuren, waarbij er bij veel groenten hogere prijzen behaald werden in een goed en ontvankelijk marktklimaat in het tweede coronajaar 2021.

Doordat er voor het eerst omzet is behaald met het vier hectare grote bio-areaal in Beuren, is voor Reichenau-Gemüse de betekenis van de tuinderijen omzettechnisch gezien verder veranderd. Inmiddels komt 61% van de totale omzet van Reichenau-Gemüse uit de standplaatsen Beuren, Aach en Mühlingen. In het voorgaande jaar was dit nog 54%.

De verhouding tussen teelt in de vollegrond en onder glas is niet veranderd. Met 95,2% ligt de nadruk nog steeds op bedekte teelt.

Bio groeit verder
Gekeken naar de waarde maakt de biologische teelt inmiddels 47% uit, qua hoeveelheid komt dit neer op 34% of 5.300 ton bio-groenten. Met dit aandeel aan hoogwaardige biologische producten, geteeld volgens Europese bio-richtlijnen, Bioland- of Naturland-richtlijnen, hoort de coöperatie landelijk gezien tot de belangrijkste biologische producenten op het gebied van bedekte groententeelt.

De start van het groentenseizoen 2021 werd gekenmerkt door een goed begin van het slaseizoen met circa 1,4 miljoen kroppen kropsla uit de kas. Daarna volgden ongeveer 6,6 miljoen komkommers uit de geïntegreerde teelt direct vanaf het groenteneiland. Met de 4,5 miljoen komkommers uit biologische teelt samen bedraagt het totale teeltvolume aan verse komkommers 11 miljoen stuks. Het komkommersassortiment werd gecompleteerd met nog eens 2,2 miljoen snackkomkommers.

Aubergineteelt in opmars
De totale hoeveelheid tomaten die op het eiland geteeld wordt bedraagt iets minder dan 1.000 ton. De totale tomatenteelt van de coöperatie wordt aangevuld met nog eens circa 2.300 ton bio-tomaten van verschillende rassen en in verschillende groottes en kleuren. Een highlight was opnieuw de Inselperle, een middelgrote tomaat met een volgens telers 'zeer intense smaak.' 

Op het gebied van vruchtgroenten vormen de meer dan 7 miljoen paprika's, het hoofdproduct van de standplaats in Singen/Beuren in de regio Hegau, een ander zwaartepunt van de teelt. De teelt van aubergines heeft in 2021 een flinke opmars gemaakt met bijna 2 miljoen stuks. In 2021 konden er ook interessante alternatieven voor de klassieke aubergine getest worden en deze zullen de komende jaren het aubergine-assortiment uitbreiden. Daartoe horen de aubergine Graffiti en de langwerpige Japanse aubergine.

Energie
Ook het thema 'energie' houdt de telers bezig en werd door Johannes  Bliestle in zijn voordracht besproken. In de twee biologische vestigingen in Aach en Mühlingen maakt men al sinds de bouw van de kassen gebruik van de afvalwarmte van biogasinstallaties uit de omgeving. In Singen/Beuren staan de telers op het punt om twee bestaande, aardgasgestookte ketels te vervangen door een CO2-neutrale biomassaketel. De coöperatie heeft het project begeleid. Door het gebruik van afvalhout zou de warmte hier dan vanaf 2024 vrijwel volledig CO2-neutraal opgewekt moeten worden. De installatie, die aan de nieuwste milieunormen voldoet, zal eind volgend jaar gereed zijn. De aanvraag hiervoor werd nog voor de aanvalsoorlog en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de energiemarkt ingediend. Het besluit was dus absoluut juist en baanbrekend, ook tegen de achtergrond van de ontwikkeling van de energieprijzen voor gas en de voorzieningszekerheid.

Tegen de achtergrond van belangrijke maatschappelijke uitdagingen zoals bijvoorbeeld klimaatverandering en energieverbruik is duurzaamheid tegenwoordig veel meer dan alleen maar milieubescherming en bescherming van bronnen. Het is onmisbaar voor een succesvolle coöperatie, aldus directeur Johannes Bliestle.

Op basis van een energieanalyse in 2020 werden er in het afgelopen jaar al verdere maatregelen genomen met het doel om energie te besparen. Zo werd er na het overstappen op stroombesparende LED-verlichting in de hallen in 2021 ook op het gehele buitenterrein overgestapt op stroombesparende LED-verlichting. Hierbij wordt verlichting gebruikt die ook 'zeer insectvriendelijk' is. Maar ook bij de aangesloten teeltbedrijven werden veel milieumaatregelen getroffen. Zo werden er PV-installaties op de daken van de kassen in Aach en Mühlingen geïnstalleerd, maar er zijn ook energieschermen geplaatst in de kassen op het eiland Reichenau. Desondanks zullen er verdere inspanningen noodzakelijk zijn om de kostenstijgingen op het gebied van energie te beperken. 

Ook de goederencoöperatie Raiffeisen-Lagerhaus kijkt terug op een succesvol jaar, dat echter opnieuw in het teken stond van de coronapandemie, aldus Johannes Bliestle. De jaaromzet bedroeg in boekjaar 2020/2021 circa 10 miljoen euro.  De groothandel verloor ongeveer 6% omzet, terwijl de retailomzet nogmaals met in totaal 11% groeide.

De voorgestelde winstverdeling in beide coöperaties werd goedgekeurd, net als de kwijting van de bestuursleden en commissarissen door burgemeester dr. Zoll. De telers verlangen van hem een actiever structuurbeleid van de gemeente Reichenau voor de groententeelt. Als de groententeelt op het eiland gewenst blijft is dit een absolute noodzaak.  

Functiebenoemingen en huldigingen
Tijdens de belangrijkste bijeenkomst van de coöperaties stonden ook functiebenoemingen en huldigingen op het programma. Matthias Keller werd in beide coöperaties herkozen als bestuursvoorzitter. Ook de commissarissen Thomas Huber, Clemens Blum en Mathias Rückert werden gekozen.

Franz Wurz werd gehuldigd voor 50 jaar lidmaatschap bij Raiffeisen-Lagerhaus. Hij was in de periode 1973 tot 2000 zelf lid van de raad van toezicht van de coöperaties en was zelfs vijf jaar lang voorzitter. Klaus Regenscheit, Oskar Müller en Berta Faußner Wedele werden ook bij Raiffeisen-Lagerhaus gehuldigd en bij Reichenau-Gemüse huldigde men Rudi Rotzler voor zijn lange lidmaatschap.

Juist in tijden van een tekort aan geschoold personeel is men er trots op om jarenlange medewerkers te kunnen eren, aldus Egino Wehrle, voorzitter van de raad van toezicht. Conny Keller, Franco Caruso en Giovanni Padula werden geëerd omdat zij 25 jaar bij Reichenau-Gemüse in dienst zijn. Daniel Spießer, die na een opleiding tot specialist in magazijnlogistiek inmiddels zelf teamleider is, werd geëerd voor zijn tienjarig dienstverband.

De resultaten van de coöperaties hadden zonder een geëngageerd en gemotiveerd team niet kunnen worden bereikt, stelde de voorzitter. Ter afsluiting bedankte Egino Wehrle dan ook de directie en alle medewerkers voor hun grote inzet in moeilijke tijden. Hij bedankte ook de adviesdienst, de handelsvertegenwoordigers en de leden die voor het grote publiek rondleidingen in hun bedrijven hebben verzorgd.

Voor meer informatie:
Reichenau-Gemüse eG
Marktstraße 1
D-78479 Reichenau, Duitsland
Tel: +49 (0)7534 920031
info@reichenaugemuese.de  
www.reichenaugemuese.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven