Energiekosten beperken Finse tomaten- en komkommerteelt deze winter

De hoge elektriciteitsprijs vormt nu al een uitdaging voor de levensvatbaarheid van Finse commerciƫle kassen. Maar volgens de nationale vereniging van glastuinders zullen sommige ondernemers hun activiteiten komende winter ten minste tijdelijk stopzetten vanwege de hoge elektriciteitsprijzen.

Sommige bedrijven in de sector hebben stabiele elektriciteits-contracten met een vaste looptijd, maar andere zijn afhankelijk van stroom die wordt gekocht tegen volatiele elektriciteitsprijzen. Als de elektriciteitsrekeningen echt hoog zijn, zal de glastuinbouw deze winter eenvoudigweg onrendabel worden.

Voor de consument zal dit de komende winter op zijn minst tot uiting komen in een geringere beschikbaarheid van binnenlandse komkommers en tomaten dan normaal. Sommige telers hebben al plannen gemaakt om de productie voor de wintermaanden op te schorten.

Een bedrijfsleider zei het volgende: "De stijging van de energiekosten is een uitdaging voor het bedrijf. We proberen de bedrijfsvoering efficiƫnter te maken. We zijn bijvoorbeeld gedeeltelijk overgeschakeld op LED-verlichting en we proberen de productieverliezen zo laag mogelijk te houden."

Bron: yle.fi


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven