Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van hoog in de bergen tot op een tropisch eiland: Telers zoeken zuurstof voor hun planten

Tholen – “We krijgen vragen van telers over zuurstof vanuit alle windstreken”, laat Gert-Jan Mulder van Industrial Product Solutions op één van de laatste zomerdagen van dit jaar weten. Nadat CEO André van der Stoel eerder deze zomer ‘zuurstof het vergeten ingrediënt’ noemde, gingen telers toch maar eens het zuurstofniveau in hun water checken. Gert-Jan: “Voor alle telers die wij de afgelopen tijd spraken geldt dat zij hun vermoeden van zuurstoftekort in het water bevestigd zagen.”

Natuur
Van oudsher is Industrial Product Solutions actief met systemen voor de teelt van bladgroenten en kruiden op water, maar sinds de oproep deze zomer buigen de specialisten van IPS zich ook over hele andere teelten. “Telers uit heel veel andere teelten onderkennen dat zuurstof ook in hun situatie een welkome toevoeging kan zijn, bijvoorbeeld omdat ze op hoogte telen, hoog in de bergen, waar de hoeveelheid zuurstof in de lucht van nature al veel lager is. Dan is het natuurlijk niet gek dat er ook in het water minder zuurstof zit. Telers blijken zich daar echter niet altijd bewust van te zijn, merken wij nu. Het bevestigt dat wat André deze zomer al aangaf: zuurstof is een vergeten ingrediënt.” 

Groei stimuleren
Problemen met bruine wortels in de paprika- en tomatenteelt zagen Gert-Jan, André en de rest van het team van IPS voorbijkomen, net als in de teelt van blauwe bessen. De oorzaak, zo bleek na meting in beide gevallen, zuurstofgebrek in het water. Ook onder meer tulpenbroeiers en cannabistelers meldden zich digitaal in
’s-Gravendeel bij de specialisten in de teelt op water. “Lang niet altijd met hele grote problemen, want telers zijn altijd op zoek naar die paar procenten extra groei, die stijging van de productie, grotere planten of twee centimeter langere stelen. Telers willen uiteindelijk altijd groei stimuleren. En daar is zuurstof cruciaal bij.”

Waarom dat zo is, legt André hierna uit. Watermanagement in de glastuinbouw is een hightech aspect binnen het teeltproces waarbij elke factor wordt gecontroleerd en bijgestuurd. Denk aan de pH, de EC, de hoeveelheid algen, schimmels, ziekten etc. Een factor die minstens zo belangrijk is wordt echter vaak vergeten, zien hij en zijn team. Het gaat om opgeloste zuurstof.

Biologisch belang van zuurstof
Planten hebben zuurstof nodig voor hun groei. De zuurstof wordt door de wortels in opgeloste vorm opgenomen. Zuurstof is belangrijk voor de actieve opname van essentiële nutriënten als stikstof, fosfaat en kalium, maar ook voor de opbouw van eiwitten en de droge stofproductie. Een zuurstoftekort in gietwater zorgt voor ernstige groeiproblemen, weet André. Daarnaast is opgelost zuurstof ook belangrijk voor de substraatkwaliteit. “Hoge opgeloste zuurstofconcentraties zorgen voor een competitieve toename in het bodemleven in het nadeel van pathogenen. De hoeveelheid opgeloste zuurstof reguleert daarnaast ook de productie van stoffen die ziekten en plagen onderdrukken.”


IPS installeerde o.a. haar zuurstofinjectie-unit in een kas waar sla geteeld wordt op een hydroponicsysteem

Zuurstoftekort in het gietwater
Industrial Product Solutions BV (IPS) uit ‘s-Gravendeel ontwierp en ontwikkelde een speciale, gepatenteerde zuurstofunit voor het inbrengen van opgelost zuurstof in water. Een systeem waarbij gekeken is naar de behoefte van de plant; opgeloste zuurstof en geen luchtbellen. IPS kreeg de vraag uit de praktijk van verschillende klanten waarbij er problemen door zuurstoftekort speelden.


IPS zuurstofinjectie-unit 

André legt uit: “De behoefte van plant en substraat aan opgeloste zuurstof is niet nieuw. Onderzoek heeft de rol van opgeloste zuurstof voor verschillende mechanismen in de plant al ruimschoots aangetoond. Gek genoeg lijken zowel de toeleverende sector als de telers zich niet bewust te zijn van het belang van voldoende opgelost zuurstof in het gietwater.”

In de praktijk wordt de gehele watersamenstelling gecontroleerd en bijgestuurd, behalve de zuurstofconcentratie, merkt de CEO op. “Wij konden de groeiproblemen in de (hydroponic) teeltsystemen bij onze klanten vrij eenvoudig relateren aan een te laag zuurstofgehalte in het water. De ontwikkeling en installatie van de zuurstofinjectie-unit verhielp de problemen bij onze klanten en zorgde voor een grote toename in groei en kwaliteit van het gewas.”

In de zomer is de zuurstofopname door de plant het hoogst door de sterke groei in die periode, vervolgt André. "De zuurstofcapaciteit van water neemt echter af als de temperatuur ervan toeneemt. Zuurstof kan in het water terecht komen door middel van diffusie uit de atmosfeer. Het contactoppervlak van gietwater (in opslagtanks) met de atmosfeer is echter verhoudingsgewijs vaak te laag. Of er is helemaal geen contact doordat de tank is afgesloten. Ook is de tijd waarin diffusie kan plaatsvinden vaak te kort voor de hoeveelheid water. Wij raden aan bij water met een temperatuur van 25℃ altijd de fysisch maximale hoeveelheid opgeloste zuurstofconcentratie van 8.5 ppm aan te houden.”

In de praktijk meet Industrial Product Solutions bij telers echter vaak concentraties tussen 3 en 5 ppm. Een concentratie waarbij anaerobe bacteriën goed groeien, geeft André aan. “Bacteriën die je niet in je teelt wilt hebben en toch wordt dit water als eerste gebruikt om te gieten? Het staat buiten kijf dat bij dit soort concentraties de planten veel te lijden hebben. Dit maakt de noodzaak voor toevoeging van opgelost zuurstof aan het water wel kraakhelder,” zo verduidelijkt hij. “Onze ervaringen hebben aangetoond dat onze opgeloste zuurstofinjectie-unit heel veel telers problemen met de groei van hun gewas kan besparen.”


De zuurstofinjectie-unit is toepasbaar in vrijwel ieder teeltsysteem

Zuurstofinjectie-unit
IPS heeft haar gepatenteerde zuurstofinjectie-unit geheel vernieuwd. Nu kan er flexibel voor elke situatie en zuurstofvraag een juiste oplossing geboden worden. De unit van IPS kan de zuurstofconcentratie van het gietwater verhogen tot aan 3 à 4 keer  de fysische zuurstofopnamecapaciteit van het water zonder daarbij veel energie te gebruiken. “Door middel van een intelligente methode waarbij zuurstof gemengd wordt met water, neemt het water het zuurstof snel en efficiënt op zonder dat het water geladen wordt en de plantenwortels worden niet aangetast. Dit in tegenstelling tot bubbelgeneratoren.”

De gewenste zuurstofconcentratie kan eenvoudig worden aangepast door de teler en de unit kan in-line met andere waterinstallaties maar ook stand-alone worden geïnstalleerd. De unit is verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, afhankelijk van de waterbehoefte vanuit de kas. Dit zorgt ervoor dat de unit volgens André toepasbaar is in zeer veel verschillende kweeksystemen, zoals eb- en vloedsystemen, vollegrond teelt, pottenteelt, vertical farming en diverse hydroponics systemen, zowel NFT als DFT.

Gert-Jan vult aan. “Dankzij alle aanvragen uit tal van verschillende teelten gaan we samen met de telers de komende tijd heel veel nieuwe dingen leren. Met de testen met onze systemen bouwen we bewijsvoering over onze stellingname op.” Bij IPS zien ze nu al de eerste verbeteringen en positieve resultaten uit de testen bij telers wereldwijd komen. “Voor concrete opbrengstcijfers is het nu nog te vroeg maar zodra we deze hebben gaan wij daar zeker over communiceren richting de markt."

Voor meer informatie:
André van der Stoel
Industrial Product Solutions BV
+31 (0) 646713208
+31 (0) 78 3040000
info@industrialproductsolutions.nl
www.industrialproductsolutions.nl