Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: "De komende maanden van dag tot dag leven"

Donderdagochtend had de TTF-gasprijs weer stevig de stijgende lijn te pakken. Toch kwam aan het eind van de dag de gasprijs niet hoger uit dan de dag voordien. Niets veranderlijker dan de huidige energiemarkt, zo blijkt maar weer. In deze crisisupdate aandacht voor de laatste energie- en crisisontwikkelingen. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 15 september op de Title Transfer Facility. Voor de resterende maanden van 2022 lag de gasprijs tegen 11u vrijdagochtend tussen de 200-215 €/MWh. Bekijk hier de actuele cijfers.    

Ursula von der Leyen ontvouwde als voorzitter van de Europese Commissie tijdens haar State of the Union de Europese ingrepen op de energiemarkt. Europa stelt onder meer een prijsplafond voor winsten gemaakte op elektriciteit die niet opgewerkt wordt met dure fossiele energie. Ook 10% elektriciteitsbesparing door lidstaten is onderdeel van de plannen. Uiterlijk 1 december moet een regeling ingaan die gaat gelden tot 31 maart 2023. Veel van de plannen lekten de afgelopen dagen al uit. Lees haar rede hier terug. 

Energiehandelsplatform Powerhouse gaat in op de vraag of gevulde gasvoorraden de actuele zorgen wegnemen. Het antwoord is eigenlijk 'nee'. Er zit lang niet genoeg gas in de opslagen om alle vraag aan te kunnen deze winter, in Nederland maar ook over de hele linie in Europa. Aanvoer uit andere landen dan Rusland blijft daarom nodig. Als Rusland Nord Stream 1 niet heropent en het wordt een strenge winter in Europa en Azië, dan koerst Europa af op lege voorraden voor het eind van de winter, stipt men in een analyse aan.

Een hoofdpijndossier noemt men het. "Het lijkt erop dat we de komende maanden met de dag zullen gaan leven en afhankelijk van Moeder Natuur maatregelen moeten gaan nemen. En dan, als de winter voorbij is, begint het verhaal weer van voor af aan. Want de structurele oplossingen komen in 2025 in beeld." Lees hier de hele analyse.  

Uit Den Haag komt een nieuwe update over gasleveringszekerheid. De hele statusupdate van 16 september 2022 is hier in te zien. 

BNR schrijft dat de Tweede Kamer de druk op minister Jetten opvoert om te komen met een aanpak voor de energiecrisis. Er werd flink gedebatteerd, maar concreet is er weinig tot niets. 

Wel zeker lijkt dat Den Haag niets voelt voor het opendraaien van de gaskraan in Groningen. Follow the Money onderzocht of de roep, onder meer uit de glastuinbouw, om de kraan verder open te draaien realistisch is. Men zegt na onderzoek van niet, omdat de argumenten niet kloppen. Het is niet veilig. BNR schrijft over het onderzoek van Follow the Money. 

EenVandaag stelt de vraag of het gevoel dat sommige mensen hebben dat de Europese Unie steeds meer invloed heeft op Nederland klopt. Rechtsgeleerden wijzen erop dat er meer invloed is, maar dat het niet zo is dat 80% van alle Nederlandse wetten uit Europa afkomstig is, zoals op Twitter werd gesteld. Lees hier het hele artikel. 

Het bovengenoemde item van EenVandaag verscheen op de dag dat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie haar State of the Union uitsprak. Glastuinbouw Nederland schrijft erover en stelt het te betreuren dat 'in de discussie over Europa’s inzet op strategische autonomie geen aandacht is voor het belang van een autonome land- en tuinbouw in de EU.' Lees hier meer.

Bij Nieuwe Oogst is te lezen dat Eurocommissaris Frans Timmermans voorstelt om de afgeroomde gaswinst in te zetten om de kunstmest- en glastuinbouwsector te subsidiëren. De EU staat het lidstaten in grote lijnen toe zelf die winsten in te zetten voor waar zij dat willen. Of Nederland geld richting de genoemde sectoren wil sturen, is hoogst twijfelachtig. Klimaatminister Jetten wil vooral het energieverbruik verlagen. Lees hier meer.