Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vier kwekers ontvangen delegatie Europese land- en tuinbouworganisaties

Kwekerij Zuidbaak, Ter Laak Orchids, LKP Plants, Kwekerij Koningshof en Koppert kregen onlangs internationale bezoek van Europese land- en tuinbouworganisaties. Die organisaties waren in Nederland op uitnodiging van Glastuinbouw Nederland en de Vereniging Bloemenveilingen in Nederland (VBN).
 
In drie dagen bezocht de werkgroep Bloemen en Planten van de Europese koepelorganisaties COPA-COGECA diverse sierteeltbedrijven, de bloemenveiling en de Floriade. Ieder jaar legt de werkgroep een bezoek aan een andere EU-lidstaat af om over belangrijke Europese dossiers te spreken, de sierteeltlobby af te stemmen en de transnationale samenwerking te versterken. 

Jesse Schrevel van Glastuinbouw Nederland doet hieronder verslag.

Blik in de keuken
Na een rondleiding op de veiling van Royal FloraHolland in Naaldwijk kregen de Europese gasten een presentatie over deelname aan het Floriculture Sustainable Initiative (FSI). Leden van FSI zetten samen in op een transparante sierteeltketen die met verantwoorde productie en handel een positieve bijdrage levert aan de maatschappij.

Elk van de bezochte ondernemers heeft op uiteenlopende wijze geïnvesteerd in duurzame innovaties. Energie-efficiëntie, weerbare teelten, precisietechnologie en circulair watergebruik stonden tijdens de bedrijfsbezoeken centraal. Daarnaast werd er gesproken over innovatieve afzetcoöperaties, een aloude Hollandse traditie die in het buitenland minder vanzelfsprekend is.

Druk van Europees beleid neemt toe
De energiecrisis drukt een grote stempel op de toekomst van de Europese tuinbouw. Waar veel andere EU-lidstaten, zoals Duitsland, Zweden en België, met het Europese steunkader maatregelen treffen om de hoge energieprijzen voor telers te compenseren, doet het Nederlandse kabinet dat nog niet. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie doordat de kostprijzen van Nederlandse telers hoger zijn dan die in andere EU-lidstaten.

Afgesproken is om met COPA-COGECA in Brussel het primaire belang van de land- en tuinbouw te blijven benadrukken. En daarmee het kritieke belang van toegang tot gas als overgangsbrandstof in de energietransitie. Ook wordt er intensiever samengewerkt op dossiers rondom gewasbescherming.

Het recente wetsvoorstel gericht op halvering van het chemisch gewasbeschermingsmiddelengebruik (SUR) is voor de (glas)tuinbouw onwerkbaar. Krachten worden gebundeld om dit ingrijpende wetsvoorstel werk- en haalbaar voor de Europese tuinbouw te maken. Glastuinbouw Nederland en VBN blijven zich in Brussel samen inzetten voor Europese glastuinbouwdossiers.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: