Verwacht wordt dat de tomatenproductie in de EU in 2022 met 9% zal dalen tot 16,5 mln ton (3% onder het gemiddelde over 5 jaar). Dat blijkt uit kortetermijnvooruitzichten van de Europese Commissie deze zomer. De jaarlijkse productie van tomaten voor verwerking (ongeveer 60% van de totale productie) zal naar verwachting met 14% dalen tot 10,1 mln ton (3% onder het vijfjaarsgemiddelde) als gevolg van de droge weersomstandigheden (waardoor vooral Spanje en Noord-Italië worden getroffen), de verwachte lagere vraag van met name de retail, en de concurrentie van winstgevender gewassen (bv. maïs en zonnebloemen).
De EU-productie voor verse consumptie zal naar verwachting met 3% dalen tot 6,2 miljoen (5% onder het vijfjarig gemiddelde). De belangrijkste factoren zijn minder aanplant in kassen als gevolg van de zeer hoge energiekosten, en een voortdurende overschakeling op cherrytomaten.
Bron: agriculture.ec.europa.eu