Italiaanse delegatie bezoekt hightech kassen in Saoedi-Arabië

In verband met de voorstelling van Macfrut 2023 in Riyad, Saoedi-Arabië, bezocht een delegatie van Italiaanse ondernemers en technici enkele bedrijven in het land, waaronder een kassencomplex met substraatteelt. 

Op het moment van het bezoek was de teelt in de kas aan het einde van zijn cyclus, dus de productie was vrij schaars.

"Dava Farms, een bedrijf van Saoedische eigendom op ongeveer 80 km ten zuiden van Riyad, teelt verschillende gewassen in de vollegrond. Het heeft ook een project in de pijplijn van in totaal 85 hectare kastomaten, waarvan er al 15 hectare productief is. De kassen zijn van glas en de teelt gebeurt op substraat en met fertigatie. Het teeltmodel is van het Hollandse type. Er worden uitsluitend trostomaten geteeld, bestemd voor de lokale markt", vertelt Renzo Piraccini, voorzitter van Macfrut. 

De Italiaanse bezoekers hebben met eigen ogen kunnen zien dat de kwaliteit van het product goed is. De tomaten worden voornamelijk in kartons verpakt. Het teeltbedrijf heeft de beschikking over water dat afkomstig is uit verschillende putten van ongeveer 100 meter diep. Het water is behoorlijk zout. Omdat het een geleidbaarheid van 1.800 microSiemens heeft, wordt dat cijfer gereduceerd tot 800 via demineralisering. Het wordt ook gesteriliseerd met UV-stralen.

"Bovendien worden de kassen in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd. In december en januari kan de temperatuur naar nul graden zakken en het verschil tussen dag en nacht kan 30 à 40 graden bedragen. In de kassen wordt voor een temperatuur tussen de 16 en 25 graden gezorgd", vervolgt Piraccini. 

De bezoekende delegatie

Ze beschikken over een moderne verpakkingsruimte, momenteel met een semi-manuele verpakkingslijn en ze zijn in gesprek met een Italiaans bedrijf voor de installatie van een elektronische sorteerlijn. 

"Ik was positief verrast over het hoge organisatieniveau, de kwaliteitsproducten en het langetermijnproject. Het zou mooi zijn als er ook de mogelijkheid bestond om zo'n project voor 85 hectare hightech kassen uit te voeren in Italië", merkt Giuliano Dradi van Battistini Vivai op. 

"Ten tijde van ons bezoek was de teeltcyclus bijna ten einde en daarom was de productie nogal matig", besluit Piraccini.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven