15-20% minder paprika's en courgettes van Sicilië uit voorzorg

Op Sicilië wordt het paprika- en courgetteseizoen weer voorbereid. Door de huidige crisis gebeurt het dit jaar op een kleiner areaal. Carmelo Calabrese van de telersvereniging OP Fonteverde di Ispica, schets een onuitgegeven situatie. Het komende seizoen kondigt zich overigens ook aan met veel onzekerheden.

Carmelo Calabrese

"We bereiden ons voor op het volgende seizoen met een programma dat in wezen wordt beïnvloed door twee cruciale elementen. De eerste betreft de zekerheid van de stijging van de teeltkosten, de tweede betreft de onzekerheid van het consumptieniveau als gevolg van de verminderde koopkracht van de huishoudens."

"Op basis van deze overwegingen hebben we besloten om ons paprika-areaal met 15-20% te reduceren. Ondertussen hebben we de aanplant in de tunnels al afgerond en zijn we ook begonnen met het planten van de zaailingen in de kas. Tegen half oktober moeten die werkzaamheden klaar zijn. De aanplant vindt geleidelijk plaats, om een constante aanvoer te garanderen van 20 oktober 2022 tot en met mei 2023. Hetzelfde geldt voor courgette. De eerste zaailingen worden op 20 september geplant en we gaan daarmee door tot 20 november, zodat we oogst hebben van begin november 2022 tot en met april 2023."

"Om dezelfde redenen zal ons areaal van de wortelen met de beschermde oorsprongsbenaming Carota Novella di Ispica ook in gelijke mate krimpen. Met uitzondering van de kleinere percelen zal het zaaien beginnen op 20 september. We gaan er geleidelijk mee door tot 10 november. De oogst zal plaatsvinden van februari tot en met juni 2023."

"Onder de vele uitdagingen moeten we dit jaar ook de beperkte beschikbaarheid van arbeidskrachten rekenen. Er wordt echter een geleidelijke verbetering van de situatie verwacht vanaf het einde van deze maand, wanneer veel werknemers die de overstap hebben gemaakt van de tuinbouw- naar de bouwsector (die een enorme groei doormaakt door overheidsstimulansen) misschien opnieuw de stap zetten richting onze sector. Hoe dan ook, de uitdagingen zijn van velerlei aard: er is de gespannen economische situatie en de geopolitieke crisis, de inflatie en de verarming van de bevolking. We zien vele vraagtekens opduiken, maar één zekerheid: voor het eerst plannen we een seizoen dat niet wordt gekenmerkt door groei, maar door voorzichtigheid", besluit Calabrese.

Speciale omstandigheden vereisen bijzondere maatregelen: de crisis heeft een impact op de groei en zal waarschijnlijk een recessie inluiden in de Italiaanse economie. De inflatie, die de 8% heeft overschreden, en de ongecontroleerde toename van de gasprijs zorgen voor wijdverbreide onzekerheid en bezorgdheid.

Voor meer informatie:
Carmelo Calabrese
OP Consorzio Fonteverde
Società Consortile Agricola a r.l.
C.da Fontanazza s.n.
97014 Ispica (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932 951484
patrizia@fonteverde.com
www.fonteverde.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven