Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 36

Tomatenprijs klimt weer boven gemiddelde uit, volumes lager

De middenprijs voor aubergines en tomaten is verder doorgestegen vorige week op de VBT-klokken. Daarmee schoten de tomatenprijzen na een moeizame augustusmaand weer ruim door het vijfjarig gemiddelde heen. De komkommerprijzen liggen al weken ruim boven dat gemiddelde. In paprika zijn de prijzen minder extreem.

Zowel voor losse tomaten als trostomaten steeg in week 36 de middenprijs. Een kilo losse tomaten kwam uit op ruim 1,11 euro. Voor het laatst medio april werd een dergelijke middenprijs genoteerd. Ook voor trostomaten steeg de middenprijs. Over heel week 36 werd gemiddeld ruim 85 eurocent voor een kilo betaald. Ook hier stijgt de middenprijs boven het vijfjarig gemiddelde uit, maar werden ook in week 29 en tot ver in mei dergelijke prijsniveaus gehaald. Een blik op de aangevoerde volumes, bijgeleverde bij de grafiek, leert dat die lager liggen dan de afgelopen twee seizoenen en ook ruim lager dan vorige week. 

De komkommerprijzen zijn al weken hoog. Van een zomerdip is geen sprake geweest kunnen we constateren nu het meteorologische najaar is aangebroken en de schoolvakanties voorbij zijn. Met een stuksprijs van ruim 60 eurocent over week 36 liggen de prijzen ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Alleen 2015, 2017 en 2018 kunnen met dergelijke hoge prijsniveaus in week 36 wedijveren.

De paprikaprijsvorming is al heel 2022 moeizaam. Medio augustus werd een piekprijs genoteerd, maar daarna is de prijs weer teruggezakt tot om en nabij het vijfjarig gemiddelde. Over week 36 leverde een kilo gemiddeld 1,26 euro op. De middenprijs voor rood ligt daar met ruim 94 eurocent onder. De prijs is hier t.o.v. week 35 iets gezakt. Geel en groen worden beter betaald en laten een lichte prijsstijging t.o.v. week 35 zien. 

De aubergineprijs zit al weken in de lift en ook in week 36 kwam er weer iets bovenop de middenprijs. Gemiddelde leverde een kilo ruim 2,36 euro op, tegen 2,16 in week 35.

De meeste slaprijzen zijn vorige week gezakt, op de middenprijs voor ijsbergsla na. Als we dan ook nog even naar het zachtfruit kijken, dan zien we daar dat de middenprijs over de hele linie iets is gezakt. Elsanta wordt nog steeds het best betaald. De frambozenprijs is, na een daling in week 35, weer terug op het prijsniveau van week 34.

De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Bekijk hier alle VBT-cijfers over week 36 voor groenten en fruit