Aardbeientelers vervangen kokos in substraat voor groencompost en houtvezel

Vorig jaar hebben aardbeikwekers Peter Lemmen en Liesbeth Beijes uit Egchel enkele testen uitgevoerd met een substraatmengsel zonder kokos. Op basis van deze resultaten hebben zij begin dit jaar besloten het substraatmengsel voor de gehele buitenteelt van hun aardbeien te voorzien van TerrAktiv groencompost en GreenFibre houtvezel in plaats van kokos. De resultaten zijn uitstekend, zo delen zij: stevigere aardbeien en een gezond wortelgestel.

Experimenteren
Volgens Peter Lemmen heeft de steeds stijgende prijs van kokos zeker meegespeeld, maar hij geeft aan dat zijn ervaring met de verschillende receptuurproeven van Delphy ook zijn ogen hebben geopend om eens te gaan experimenteren met andere substraatrecepturen. “Wij werken al ruim 15 jaar met kokos. Het grootste probleem was het effect van ons grondwater op de kokos. Als we hiervan gebruik moesten maken omdat ons bassin leeg was, resulteerde dat in zwakke aardbeien zonder smaak. Vervolgens gingen we de kokos mengen met 25% veen. Dat had wel zo zijn voordelen, maar de positieve resultaten werden teniet gedaan door een zachtere aardbeilaag en wortelproblemen. In die periode zijn we begonnen met watersensoren en dat bleek het ei van Columbus te zijn, want we kregen meer inzicht in onze watertoediening, echter, voor de combinatie kokos/veen bleek dat ook geen positieve resultaten op te leveren.”

Zonder kokos
“Vorig jaar hebben we enkele proeven uitgevoerd met een substraatmengsel zonder kokos, maar wel met TerrAktiv groencompost en GreenFibre houtvezel van Klasmann-Deilmann. De resultaten waren zeer bemoedigend en vandaar dat we het aandurfden om begin dit jaar de gehele buitenteelt te voorzien van dit mengsel. Het was wederom een leerproces, met stevigere aardbeien en een prachtig wortelgestel als resultaat. Ook is ons duidelijk geworden dat de wijze van watergeven gedurende de dag cruciaal is voor een optimaal resultaat. De watersensoren spelen daarom een belangrijke rol in ons teeltproces.”, aldus een tevreden Lemmen. “We zijn zelfs zo tevreden, dat we nu ook onze eerste binnenteelten hebben voorzien van het nieuwe mengsel. We zijn benieuwd.”

Hernieuwbare grondstoffen
TerrAktiv is een hernieuwbare grondstof van Klasmann-Deilmann. Een groencompost van hoge kwaliteit, die wortelziekten onderdrukt, de herbevochtiging verbetert en de implementatie van organische meststoffen bevordert. Naast de RAL-criteria voldoet TerrAktiv ook aan de RHP-norm en de EU-biologische norm.

GreenFibre is een door Klasmann-Deilmann zelf ontwikkelde hernieuwbare grondstof, een houtvezel die in veel teelten grootschalig wordt toegepast en waarvan bewezen is dat het optimaal werkt. Het verhoogt de luchtcapaciteit, optimaliseert de drainage, verbetert de herbevochtiging en ondersteunt een gezonde en snelle wortelontwikkeling. GreenFibre is RHP-gecertificeerd.

Voor meer informatie: 
Klasmann Deilmann Benelux B.V.
www.klasmann-deilmann.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven