Van financiering naar teelt: eerste generatie Nigeriaanse teler gaat voor teelt op substraat

De afgelopen paar jaar heeft de Nigeriaanse regering zich ingezet voor de groei van de tuinbouwsector van het land, om de economie te diversifiëren en werkgelegenheid te creëren. Veel jonge mensen zijn dit nieuwe avontuur toen aangegaan, en het land heeft een toename gezien van het aantal eerste generatie telers.

Muzzammil Abdullah van Emperor Integrated Farm is één van hen. Emperor Integrated Farm is een Nigeriaans bedrijf, gelegen in de noord-centrale staat Kogi. "We hebben hier verschillende soorten producten," zegt hij. "We hebben vee, zoals runderen, schapen, geiten en struisvogels. We verbouwen ook gember, maïs, rijst en cassave in de volle grond. We hebben ook twee kassen van 1 hectare en een installatie om 20 ton kunstmest per uur te mengen."

Opnieuw beginnen tijdens de pandemie
Het bedrijf begon met zijn eerste teeltcyclus in kassen toen de pandemie uitbrak, en Muzzammil steekt niet onder stoelen of banken dat het een nachtmerrie was. "Essentiële diensten mochten in die tijd wel werken. Het kostte wat tijd om uit te zoeken wat wel en niet kon. Gelukkig hebben we dat uiteindelijk opgelost." Maar als een eerste generatie teeltbedrijf was daar nog wel de leercurve waar Emperor Farm doorheen moest.

"Teelt op substraat is vrij nieuw hier in Nigeria," zegt hij. "Hoe goed ons team ook was, we waren niet bekend met de nieuwe, volledig geautomatiseerde systemen. We hebben wel wat training gehad, maar dit was het klassieke geval van 'gemakkelijker gezegd dan gedaan'."

Alsof dat nog niet genoeg was, vond Emperor Farm een extra uitdaging als het ging om inputs. "De meeste van de vereiste inputs, zoals zaden, oplosbare meststoffen en kokospotgrond, worden meestal geïmporteerd en zijn lokaal niet gemakkelijk verkrijgbaar. De eerste hindernissen waren er dus al vanaf het begin. We moesten leveranciers vinden. Het kostte ons zes maanden om alleen al een leverancier van kwaliteitsmeststoffen te vinden. Maar daarna moesten we ook nog iemand vinden voor de zaden."

Dat is niet het einde van het verhaal, want toen dat allemaal eindelijk geregeld was, kwamen de prijsstijgingen van energie en meststoffen. "Dat was de laatste druppel," grinnikt Muzzammil. "We kregen niet het type meststof dat we wilden, wat problemen veroorzaakte met onze druppel-irrigatiesystemen; de sproeiers raakten verstopt en onze productie werd ernstig beïnvloed. Om deze problemen op te lossen en onze productie op peil te houden, dreven we onze teeltkosten behoorlijk op." Het probleem zat hem niet alleen in de kosten van meststoffen, maar ook in de hogere dieselprijzen. "We zitten op zo'n 200-300 km van Abuja, onze doelmarkt, en omdat we het transport zelf regelden, verhoogde dit ook onze kosten."

Aanpassen aan de uitdagingen
Dus moest Emperor Farm hun strategie aanpassen om winstgevend te worden. Tegelijkertijd moest het bedrijf ook concurrerend blijven en de teeltnormen handhaven. "Dus stapten we over van hydrocultuur naar kweekzakken," legt hij uit. "Om de kosten verder te drukken, moesten we overschakelen van oplosbare meststoffen naar meststoffen in korrelvorm die wel lokaal verkrijgbaar zijn. Dit alles heeft ons in staat gesteld om te kijken naar de mid-range markt, die vrij groot is in dit gebied. Daardoor zijn ook onze transportkosten gedaald."

De strategiewijziging is niet alleen de bedrijfskosten maar ook het werk in de kas ten goede gekomen. "Ons team is meer vertrouwd met kweekzakken; het werkt er al lang mee. Het beheer van de installatie is voor ons veel eenvoudiger geworden. Toch is dit onze eerste cyclus met kweekzakken, dus we moeten afwachten hoe de opbrengst zal zijn."

Het juiste gewas voor de juiste markt
Tot nu toe heeft Emperor Integrated Farm tomaten, paprika's, komkommers en zelfs zoete meloenen geteeld. "Met wisselend succes," merkt hij deze zomer op. "De zoete meloenen en komkommers deden het goed, tomaten en vooral cherrytomaten deden het erg goed. Helaas is er geen grote markt voor cherrytomaten, dus moesten we ons meer richten op vleestomaten, van oudsher ons best verkochte product.

Op dit moment telen we vleestomaten en paprika's. "Paprika's zijn bijzonder gewild, zowel groene als gekleurde. Ze hebben hier een hoge waarde. Grote supermarktketens importeren ze, dus het is voor de mensen hier enorm belangrijk om lokaal, in de kas geteelde paprika's van hoge kwaliteit te hebben."

Emperor Farm heeft dit allemaal bestudeerd. "Eerst bekijken we de beste manier om op een rendabele manier goederen van hoge kwaliteit te telen. Daarom hebben we verschillende dingen uitgeprobeerd, en dan passen we ons aan aan eventuele problemen," zegt hij. Het plan is inderdaad om grootschalig te gaan werken zodra belangrijke knelpunten zijn opgelost. "We geloven dat we met een goede mix van kostenbeheersing en efficiency de hoogste kwaliteit kunnen telen, en idealiter zelfs kunnen exporteren. Deze vorm van  tuinbouw is nu hier in Nigeria, en hier zal hij blijven en groeien."

Dat spreekt voor zich, gezien het grote aantal eerste generatie telers. "Ik studeerde Accounting & Financing, maar nu werk ik op een tuinbouwbedrijf en probeer ik uit te zoeken wat de beste meststof is," lacht Muzzammil. "Veel mensen hier hebben een niet-agronomische achtergrond. Dit betekent dat ze met een andere mentaliteit komen, wat altijd goed is; dat is hoe innovatie tot stand komt. Iemand met een werktuigbouwkundige achtergrond kijkt anders tegen een kas kijken aan dan een teler."

Voor meer informatie:
Emperor Farms
Adu Village, km 10, Okene-Ajaokuta-Okene road, Kogi
Tel.: 09055553400
info@emperorfarms.com 
emperorfarms.com 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.