Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Europees ingrijpen nog niet definitief, Nederlands noodplan stap dichterbij

De TTF-gasprijs blijft nog steeds in trapjes dalen. Vrijdag sloot de gasprijs weer iets lager af dan donderdag en vanochtend opende de gasprijs voor de resterende maanden van 2020 zelfs onder de 200 €/MWh. Garanties voor de rest van deze week geeft dit echter niet, zo weten we inmiddels na één jaar energiehectiek. In deze crisisupdate zetten we de ontwikkelingen weer op een rijtje.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 9 september op de Title Transfer Facility. Voor de resterende maanden van 2022 lag de gasprijs tegen 10u vrijdagochtend tussen de 195-205 €/MWh. Bekijk hier de actuele cijfers.    

Met veel interesse werd er vrijdag gekeken naar de besprekingen in Europees verband over het al dan niet ingrijpen op de energiemarkt. In grote lijnen werden de Europese energieministers het eens over maatregelen, schrijft de NOS. Een prijsplafond is ook in overweging, maar daarover raken de EU-landen het niet eens, schrijft BNR. Sommige landen willen de voorgestelde prijslimiet op Russisch gas uitbreiden naar al het gas dat Europa invoert. Nederland is daar geen voorstander van. Uiterlijk deze week zouden er uitgewerkte concrete plannen gepresenteerd moeten gaan worden. 

Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft de Tweede Kamer vrijdag een update gegeven over het Bescherm en Herstelplan Gas waaraan Den Haag werkt. Mocht Nederland onverhoopt onvoldoende gas hebben, dan volgen er ingrepen.

Jetten wijst op een in medio juli gepubliceerde scenarioanalyse van Gasunie. Eind september komt hier een update op, schrijft hij. Gasunie schreef medio juli dat er geen gastekort in de winter in Nederland hoeft op te treden bij volledige uitval van de Russische gasaanvoer. Wel zitten er heel wat mitsen en maren aan.

Mocht er een tekort ontstaan, dan treedt het Bescherm en Herstelplan Gas in werking. Momenteel geldt fase 1, een 'vroegtijdige waarschuwing'. De verwachting is niet dat Nederland snel in fase 2, 'alarm', komt. Na fase 2 komt fase 3, 'noodsituatie', waarin er sprake is van een gascrisis volgens de beleidsbepalers en ook afschakelen dreigt. 

Afschakelen gaat 'grote maatschappelijke gevolgen' hebben, bevestigen studies die Jetten aanhaalt. Ten opzichte van afgelopen winter is in onderzoek deze zomer naar een grotere groep afnemers gekeken (250+) en de samenhang tussen sectoren.

Het heeft de voorkeur van Den Haag om eerst bedrijven met 20% af
te schalen ten opzichte van het huidige verbruik, vervolgens een gedeelte van de bedrijven binnen een sector af te schakelen en pas in laatste instantie volledige sectoren stil te leggen. Met een 'kaasschaaf' wordt telkens een plakje verder afgeschakeld, zo blijkt uit het concept afschakelplan waarover ook het Financieele Dagblad schrijft. Lees hier de hele brief van Jetten. 

Een aardbeving in Groningen in de nacht van donderdag op vrijdag is voor staatssecretaris Vijlbrief nog maar eens een argument om de gaswinning in Groningen niet te hervatten. Dat schrijft de NOS. De roep om de gaswinning juist wel te hervatten is onder meer in de glastuinbouw regelmatig te horen. 

Brancheorganisatie Boerenbond lobbyt voor een tijdelijk vereenvoudigd vergunningskader voor de installatie van stookolieketels in de serreteelt. Daarover schrijft VILT. Nood breekt wet meent Boerenbond. Vooral glasgroentetelers ruilden sinds 2006 hun stookolie-installaties in voor wkk's op gas. 

Mocht Rusland de gaskraan naar Europa volledig dicht laten, dan zijn Duitsland en Europa daarop voorbereid. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een verklaring, waarover BNR schrijft. 

Er is ook een stikstofcrisis gaande. Jacco Vooijs van Glastuinbouw Nederland wijst op LinkedIn op een opiniestuk in de Telegraaf van Ronald Plasterk die uitlegt dat er geen stikstofprobleem is.