AVN stuurt brandbrief aan Den Haag

"Voortbestaan AGF-detailhandel staat op de tocht"

Vlak voordat minister Rob Jetten afgelopen vrijdag afreisde naar Brussel om met collega's te overleggen over maatregelen om de crisis op de gas- en elektriciteitsmarkt aan te pakken, kreeg hij een brandbrief mee van AVN, de branchevereniging voor de AGF-detailhandel Nederland. Beteugeling van de energieprijzen is hard nodig. Ze vrezen voor het voortbestaan van de hele branche.

"Afhankelijk van de condities van de aflopende energiecontracten, ontvangen wij berichten van onze leden dat de energiekosten tot wel 500% zijn toegenomen. In de praktijk betekent dit van een rekening van ongeveer €1.500,- in de oude situatie naar een factuur van €7.500,- in de nieuwe situatie per maand. Omdat het relatief kleinschalige ondernemingen zijn (veelal eenmanszaak of VOF) is deze stijging onmogelijk (volledig) door te berekenen in de verkoopprijzen. Het ondernemersinkomen en daarmee het voortbestaan van het bedrijf en de totale branche staat op de tocht", schrijft AVN.

Ook vrezen ze voor het aanbod van producten, die de speciaalzaak extra hard gaan raken. "Er komen steeds meer signalen dat de kosten voor de productie vele malen hoger zijn dan de (mogelijke) opbrengsten. Dit heeft tot gevolg dat er aanzienlijk minder aanbod zal zijn. Nu al heeft een deel van de telers aangegeven in de komende periode of zelfs structureel niet meer te gaan produceren. Dit zal het noodzakelijke assortiment voor de versspeciaalzaak verder verschralen en de prijzen nog sterker doen stijgen dan nu al het geval is. Telers die er toch voor kiezen te gaan produceren, zullen dit om de kosten te drukken, met minimaal gebruik van energie proberen te doen. Dit heeft een sterke negatieve invloed op de kwaliteit van het product en de opbrengst in volume. Daarmee zal (onderscheidend) product nog schaarser worden en is de speciaalzaak, als laatste schakel in de keten, daarvan nog eens extra de dupe."

Voor meer informatie:
Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland (AVN)
Horaplantsoen 20
6717 LT Ede
+31 (0)318 440 222
info@avn.nu       
www.avn.nu     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven