"De framboos is het fruit met toekomst"

Voor het Franse EARL Le Bot is het frambozenseizoen al een tijdje aan de gang. Het familiebedrijf, gevestigd in Plougastel, wordt momenteel geleid door Thomas en zijn vader, Louis Le Bot. "Mijn grootvader teelde vroeger aardbeien in de vollegrond. Toen mijn vader deze taak in de jaren 80 overnam, koos hij ervoor om de aardbeien niet meer in de vollegrond, maar bovengronds te telen. Het belangrijkste doel hiervan was om het telen te vereenvoudigen."


© EARL Le Bot 

Op de 1,6 hectare grond teelt Thomas Le Bot de beroemde Plougastel-aardbeien (Gariguette, Mariguette, Dream, Magnum en Murano). Na een stage aan het eind van zijn studie bij een teeltbedrijf in het departement Lot-et-Garonne, besloot Thomas ook frambozen te gaan telen. "Toen ik na mijn studie terugkeerde naar Bretagne, besloot ik hier in Plougastel frambozen te gaan te telen."

Vorig jaar teelde Thomas alleen nog het ras Tulameen, maar dit jaar biedt hij ook Vajolet, Nobility, Majestic en Rosalita frambozen aan. "Tulameen is een zeer kwetsbaar ras, dat daarom moeilijk te verwerken is voor onze patterisieklanten. Daarom hebben we toen besloten om een panel van rassen samen te stellen en Vajolet bleek het ras te zijn dat het best aan de behoeften van deze sector is aangepast," vertelt Thomas, die zowel aan het Le Saint-netwerk als aan supermarkten levert.


© EARL Le Bot 

De framboos: het kleine stuk fruit dat steeds bekender wordt
Thomas lijkt over het seizoen zeer tevreden te zijn. Ondanks een lichte daling van de prijzen tijdens de zomerperiode als gevolg van de grote hoeveelheid producten op de markt, zijn de prijzen nu weer aan het stijgen. "De consumptie is dankzij het mooie weer opnieuw aangetrokken, maar vorige week waren de temperaturen bijna te hoog voor de frambozenplanten. Hierdoor was al het fruit tegelijk oogstrijp, in plaats van geleidelijk na elkaar."

De frambozenconsumptie is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. "De framboos is het fruit met toekomst. De vraag neemt elk jaar toe en het fruit verkoopt echt goed." De vraag naar dit kleine zachtfruit blijft groeien, maar ondanks dat blijft de framboos onder consumenten vrij onbekend. "Slechts weinig mensen zijn bekend met de cycli en de seizoenen van de framboos, maar de framboos verdient het wel echt om bekender te worden!"


© EARL Le Bot 

Geoptimaliseerd systeem
"We hebben nu een nieuw teeltsysteem (zie foto) dat ons een betere opbrengst geeft en de planten ook in een betere conditie weet te houden. Als we ons oude systeem hadden behouden, hadden we het dit jaar waarschijnlijk niet gered." Wat de algemene stijging van de teeltkosten betreft, lukt het EARL Le Bot om enkele problemen te vermijden. "Planten, grond, verpakking... alles is duurder geworden. Ons belangrijkste voordeel is echter dat we geen warmte of licht nodig hebben. De framboos is een gewas dat veel oogsttijd vergt omdat het een kwetsbaar stuk fruit is, maar we proberen redelijk te zijn door bijvoorbeeld het aantal uren te beperken en niet te veel arbeid in rekening te brengen."

Voor meer informatie:
Thomas Le Bot
EARL Le Bot
lebot.thomas@orange.fr 
Facebook


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven