Dror Erez van Automato Robotics:

"Automatische spuitrobot zorgt voor meer precisie, zonder steile leercurve"

Het is nog even wachten voordat plukrobots commercieel beschikbaar komen voor kastelers, terwijl het tekort aan arbeidskrachten ondertussen nog steeds een groot probleem blijft. "Dit geldt met name voor telers in passieve kassen", zegt Dror Erez, CEO van Automato Robotics. "Hoewel het belangrijkste type kassen ter wereld de passieve kas is, goed voor 85% van de markt, worden de meeste robotoplossingen ontwikkeld voor actieve kassen, zoals je die in Canada of Nederland ziet. Dus besloten we ons te concentreren op passieve kassen, want de telers worstelen er met een tekort aan arbeidskrachten en stijgende kosten voor energie en gewasbeschermingsmiddelen." In samenwerking met Raz Sprayers, een Israëlisch spuitersbedrijf, heeft Automato Robotics onlangs AutoSprayer op de markt gebracht, een autonome spuitrobot voor passieve kassen.

Een robotplatform 
Het concept achter het idee van het bedrijf is om een robotplatform te creëren dat de kas in kaart brengt en autonoom beweegt en opereert. Bovendien gaan ze verschillende soorten machines of robots implementeren, afhankelijk van het doel, zoals bijvoorbeeld oogst of bestuiving. "We zijn een samenwerking aangegaan met Raz Sprayers, dat een unieke technologie voor spuitmachines heeft ontwikkeld", vertelt hij. "Naast de voordelen dat de robot autonoom werkt en arbeid bespaart, zorgt AutoSprayer ook voor meer precisie bij het sproeien van de gewassen. De robot is namelijk verbonden met een app, waarmee telers de vloeistofstroom en -druk kunnen regelen. Op deze manier weten ze niet alleen zeker dat elke plant consequent wordt bespoten, maar kunnen ze ook de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen reduceren door efficiënter te sproeien." 

Volgens Dror geeft de nauwkeurige controle over het sproeien telers dat extra tikkeltje vertrouwen, naast het feit dat het voor een besparing op grondstoffen zorgt. "We hebben de robot zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt", zegt hij. Dat komt ook omdat de technologie voor bepaalde telers vrij nieuw kan zijn. "Met onze robot kan elke teler zijn gewassen en oogst verbeteren zonder zich zorgen te hoeven maken over een steile leercurve."

In tegenstelling tot robots in actieve kassen beweegt de AutoSprayer niet op rails en kan hij worden bestuurd via een app. "Het enige wat een arbeider moet doen, is de tank bijvullen", legt hij uit. "Maar we werken nu zelfs aan een navulstation, zodat de robot zichzelf daar gewoon inplugt en zowel de batterij als de tank bijgevuld worden." 

Meer efficiëntie, minder verbruik
Het autonome aspect is belangrijk, want volgens Dror blijkt uit onderzoek dat 's nachts spuiten efficiënter is dan overdag. "Dat heeft vooral te maken met de verdampingssnelheid", zegt hij. "Als je overdag zou sproeien, met de zon recht boven je, heb je meer vloeistof nodig omdat het sneller verdampt. Dit betekent dan ook dat het risico op residuen op het product reëel wordt. Dankzij de AutoSprayer kun je gewoon een nachtdienst plannen. De teler kan gaan slapen, terwijl de robot aan z’n taak begint. Dit voegt een extra laag van duurzaamheid, efficiëntie en materiaalbesparing toe." 

Telers in Spanje, Italië en Frankrijk zullen als eersten op zo'n robot kunnen vertrouwen. "Eerst zullen we de Spaanse markt betreden, daarna gaan we naar Italië en Frankrijk", zegt hij. De reden daarvoor ligt in het feit dat die landen een groot aantal passieve kassen hebben, waarvoor de AutoSprayer bijzonder geschikt is. "Tegelijkertijd kijken we naar Mexico", vervolgt hij. "Het merendeel van de verse producten dat de VS binnenkomt, is afkomstig uit Mexico en ook zij hebben een zeer groot aantal passieve kassen. De introductie van onze robot daar zou niet alleen betekenen dat telers grotere winstmarges behalen, maar zal indirect ook de voedselveiligheid en -zekerheid in Noord-Amerika ten goede komen." 

Voor meer informatie:
Automato Robotics

Gran Vía Francisco Salzillo, 32
30005 Murcia 
Tel: +34 662455965 (Spanje)
automatorobotics.com

 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven