Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"gebruik beschikbaar EU-geld"

Glastuinbouw Nederland: Niet ingrijpen op energiemarkt, maar steunen

Morgen, vrijdag 9 september, komt in Europees verband de Energieraad bijeen. Het gaat om een extra bijeenkomst in crisistijd. Glastuinbouw Nederland heeft de Tweede Kamer en minister Jetten van Klimaat en Energie schriftelijke inbreng meegegeven. 

Diversificatie van het energieaanbod, verlaging van de gasvraag via besparingen en duurzame energie, ondersteuning van huishoudens en mkb en het weren van speculanten uit de energiemarkt is nodig om de energielasten nu draagbaar te maken, stelt de belangen-behartiger. 

Ingrijpen verstoort markt op lange termijn
Afgelopen week pleitte de Europese Commissie voor interventie in de energiemarkt. Glastuinbouw Nederland is kritisch op marktingrijpen. Subsidiƫring van leveranciers, door de prijzen kunstmatig omlaag te brengen, resulteert in een onzichtbare verschuiving van de energiekosten naar de Staat. Bovendien verdwijnt bij het stellen van prijsmaxima de prikkel die hoge prijzen geven om de vraag te verminderen, wat uiteindelijk de consumentenprijzen weer doet dalen. Consumenten zullen daardoor weinig verschil merken in de portemonnee van deze gesubsidieerde prijsmaxima. Marktingrijpen werkt dus contraproductief.

In plaats daarvan roept Glastuinbouw Nederland op steun te geven aan lage- en middeninkomens en mkb-bedrijven, die tijdens deze crisis dreigen om te vallen. Een borgstellingsfonds op EU- en nationaal niveau kan hierin een eerste stap zijn. Daarnaast zou de positie van handelaren op de Europese energiemarkt kunnen worden herzien. Zij hebben veel invloed in de prijsbepaling op de markt en kunnen de gasprijs kunstmatig verhogen door gas van de markt af te halen, zonder zelf ook maar enig gas te gebruiken.  

Onconcurreerbaar energiespeelveld in Europa
In maart 2022 heeft de Europese Commissie een Staatssteunpakket en de GLB-crisisreserve opengesteld om de sector in deze noodsituatie te ondersteunen. Momenteel maakt het Rijk hier geen gebruik van. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie op de Europese markt doordat de kostprijzen voor Nederlandse telers fors hoger zijn dan die voor hun Europese concurrent. Glastuinbouw Nederland vraagt het kabinet deze oneerlijke concurrentie te stoppen en het steunpakket te gebruiken voor snellere verduurzaming van de glastuinbouw.

Diversifieer energieaanbod
Diversificatie van energiebronnen in Europa is nu noodzakelijk om het energieaanbod te vergroten. De glastuinbouwsector kan een grote rol spelen om de opwek van duurzame energie nationaal een sterke impuls te vervullen. Glastuinbouw Nederland wil daarom op korte termijn samen met het Rijk een keten inzetten op een investeringsimpuls om het aardgasverbruik de komende vijf jaar met ruim 900 miljoen kuub per jaar te verlagen. Daarbij kan een tijdelijke correctieregeling duurzame warmte de SDE-subsidie in de glastuinbouw weer uit het slop halen, waardoor glastuinders op korte termijn meer groene energie kunnen produceren als maatschappelijk alternatief voor (Russisch) gas.

Bekijk hier de volledige inbreng vanuit Glastuinbouw Nederland. 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: