Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Algoritmes helpen telers teeltstrategieën doorrekenen

Tholen - Gaan we wel of niet belichten? Met hoeveel stengels per m2 starten we? Het houdt de gemoederen van tomatentelers bezig. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland speelt deze vraag. Welke beslissing er ook genomen wordt, doe dat niet op je onderbuikgevoel.

“Onderbouw je teeltkeuze met data. Maak het meetbaar. En redeneer vanuit de plant,” adviseert Max van den Hemel, Teelt Engineer bij Delphy Digital. Bij Delphy wordt er hard gewerkt om digitalisering in de teelt een steeds grotere rol te laten spelen. QMS is daar een goed voorbeeld van. QMS staat voor Quality Management System. Deze algoritmes helpen telers bij het doorrekenen van verschillende scenario’s op basis van hun teeltstrategieën.

QMS tomaat
Met QMS kun je verschillende teeltstrategieën doorrekenen. QMS levert de telers handvatten voor energiebesparing om hiermee tot een optimaal start scenario te komen. Het zorgt ervoor dat er niet onnodig energie wordt verbruikt. Bij QMS tomaat wordt het gewenste vruchtgewicht, aantal vruchten, klimaatstrategie, locatie in de wereld, ras en aantal stengels ingevoerd. 

QMS rekent met het langjarig gemiddelde licht per locatie. "De input vanuit veredelaars is een belangrijke, omdat we hiermee de informatie van de genetica kunnen vastleggen. Deze gegevens worden  meegenomen in het algoritme. Elk ras is immers anders."  

Het model berekent vervolgens de lichtvraag, zowel voor buiten- als kunstlicht, plantontwikkeling en uitgroeiduur, plantbelasting en de te verwachten productie.

Als de teelt gestart is, wordt de teeltplanning geactualiseerd met gerealiseerde data (klimaat en gewasregistratie) door middel van de Adaptive Strategy. "Hierdoor kunnen er tijdig aanpassingen gedaan worden in de teeltstrategie." 

Gebruikerservaring
Een van de gebruikers van QMS Tomaat is Nunhems BASF. “Wij werken er inmiddels al meer dan een jaar mee,” vertelt Erwin de Kok, sales manager bij de veredelaar, “en het bevalt ontzettend goed.”

Dat komt volgens Erwin door de nieuwe dimensie die het systeem biedt in discussies met telers. “We kunnen echt waarde bieden, omdat het programma ons helpt onze visie over de strategie goed op de teler over te brengen. Zodoende zijn op twee locaties de teeltplannen daar ook echt op afgestemd. Uiteraard speelt ervaring ook mee in het teeltoverleg dat we regelmatig hebben, maar als je je visie ook echt kan onderbouwen en visueel maken met behulp van QMS, dan helpt dat een stuk, zeker met uitzonderlijke situaties, zoals een ongebruikelijke startdatum in de teelt.”

Een voordeel van QMS is dat het rasspecifiek ingezet kan worden. “Elke genetica reageert toch anders op verschillende situaties,” beaamt Erwin.

Erwin vindt datagedreven teeltmanagement dan ook een goede ontwikkeling. “Je baseert keuzes meer op feiten, niet op gevoel – je gaat uit van feitelijke datapunten. Uiteraard blijven groene vingers ook belangrijk, er is dus een wisselwerking. Maar data zorgt zeker voor een interessante toekomst.”

Nog een voordeel, zeker voor een bedrijf als Nunhems BASF met zoveel verschillende rassen en segmenten, is dat je kunt terugkijken in de database hoe het ook alweer allemaal zat. “Dat is heel prettig. En daarbij zie ik het ook als een tool voor de ontwikkeling van teeltstrategieën. Op die manier kunnen ook nieuwe salesspecialisten snel grote stappen maken, het systeem leert ze in feite hoe het moet.” Collega’s uit de hele wereld kunnen zo hun voordeel doen met QMS, dankzij de trainingen die door Delphy worden verzorgd.

Voor meer informatie: 
Max van den Hemel
Delphy 
+31 (0)317 491578
info@delphy.nl
www.delphy.nl


Erwin de Kok
Nunhems BASF
+31 6 14427646
+31 (0)475 599 222
erwin.dekok@vegetableseeds.basf.com 
www.nunhems.com