Op het Festival van de Oude Tomaat van Santa Cruz de Bezana, in de Noord-Spaanse regio Cantabrië, is de beste tomaat van Spanje gekozen. De winnaar van deze editie is een ras dat bijna uitgestorven was: de Aretxabaleta-tomaat.
David Aguirre, die een tuin heeft met 250 planten van dit roze tomatenras, wist de jury te overtuigen met een van zijn tomaten. Aguirre vermeldde de verdienste van Koldo Zubizarreta, een teler uit Aretxabaleta in de provincie Gipuzkoa, die dit lokale tomatenras redde door de zaden opnieuw te planten en over de tomaat te spreken bij andere telers in de streek. "Bij hem begon alles, hij verspreidde de zaden en wij begonnen het ras ook te telen."
"De tomaat is heel zoet en bevat nauwelijks water. Hij is dus erg lekker, want water haalt smaak uit de tomaat", zegt Aguirre, die er ook op wijst dat de schil en het vruchtvlees perfect combineren. "Wanneer je erop kauwt, vallen ze niet uit elkaar."
Om optimaal van zijn smaak te genieten, moet je de tomaat volledig laten rijpen. "Sommige mensen eten hem een beetje groen, maar ik raad het niet aan. Het is beter om de tomaat heel rijp te eten en er geen zout of olie aan toe te voegen, want die kunnen de smaak veranderen", benadrukt Aguirre, die op dit moment niet overweegt om zijn tomaten op de markt te brengen.
"Wie weet in de toekomst, maar momenteel zijn we de mogelijkheden van deze tomaat nog aan het bestuderen. We gaan niet alles bederven wat we hebben bereikt om een paar euro’s meer te verdienen ten koste van de kwaliteit of biodiversiteit", besluit hij.
Bron: lavanguardia.com