Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Niet geheel onverwacht"

Henk Staghouwer stapt op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Henk Staghouwer heeft besloten op te stappen als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik op dit moment niet de juiste persoon ben om als minister leiding te geven aan de grote opgaven die er liggen in de land- en tuinbouw en in de visserij", geeft de minister aan in een toelichting op zijn vertrek. 

"Toen ik aantrad als minister wist ik dat we voor enorme opgaven staan in de land- en tuinbouw en in de visserij", vervolgt Staghouwer. "Ik heb mezelf de vraag gesteld: ben ik de juiste persoon om als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit leiding te geven aan de grote opgaven die er liggen? Ik ben zelf afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben." Hij was negen maanden minister. Totdat er een opvolger is gevonden, zal Carola Schouten, die nu minister van Armoedebeleid is, de honneurs waarnemen. Zij was in het vorige kabinet al minister van Landbouw.

Het vertrek komt nadat een perspectiefbrief over de toekomst van de boeren was afgewezen. Hij moest zijn 'huiswerk overdoen' van de Tweede Kamer en komende vrijdag met een nieuwe versie komen. De conceptbrief die hij maakte zou echter ‘ondermaats’ zijn, zo schrijft  AD. Ook verklaren zij dat de brief 'te veel leek op de eerste nota'. PvdA en GroenLinks willen dat Rutte dinsdag in de Kamer opheldering geeft.

"Niet geheel onverwacht"
Tegenover NOS vertelt LTO voorzitter Sjaak van der Tak dat het vertrek voor hen niet 'geheel onverwacht' kwam. "Hij kon het niet goed genoeg onderbouwen, hij kreeg het er niet doorheen."

"Ik wist wel dat hij worstelde met de vraag of hij perspectief kon schetsen voor de boeren", aldus Van der Tak in het radioprogramma WNL Haagse Lobby. "Staghouwer deed veel werkbezoeken, maar na al die gesprekken moet je ook durven een lijn uit te zetten. Dat deed Staghouwer niet," vervolgt de voorzitter. "Hij vond zichzelf daar blijkbaar niet de juiste man voor."

In een statement meldt LTO dat ze met 'respect kennisgenomen' hebben van het besluit van Henk Staghouwer om af te treden als Minister van LNV. "Gelet op de belangrijke dossiers in onze sector is het cruciaal dat er snel een nieuwe minister wordt benoemd."

Agractie is op Twitter iets minder coulant voor de vertrekkende minister. "Het vertrek van Staghouwer verrast ons. We kennen hem als een wat kleurloos persoon en hebben nog weinig concrete visie bij hem gezien", aldus de boerenbelangenorganisatie. "Hij stond ook voor een onmogelijke opgave, perspectief creëren tégen de marktwerking en internationale verdragen in. En dat in een tijd waarin steeds meer mensen grote moeite hebben de dagelijkse boodschappen te kúnnen betalen." 

Coalitiepartijen betreuren onderwijl de beslissing van Staghouwer, maar respecteren zijn besluit. Zij noemen de stap van Staghouwer dapper. D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag vindt het een 'moedig besluit'. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) noemt het een "moedig, persoonlijk besluit van collega Henk Staghouwer."

Caroline van der Plas van BBB beschrijft het aftreden als 'overmijdelijk'. "Voor de persoon Henk Staghouwer vind ik het heel naar. Dit doet toch wat met je als mens. Ik wens hem dan ook veel sterkte. Maar als minister van Landbouw was hij totaal niet geschikt. De vraag is nu: Wie wel?", vraagt zij zich hardop af. Dit is een vraag die de komende tijd nog wel zal rondzingen in Den Haag.

Bionext-directeur Michaël Wilde geeft aan dat het vertrek van de minister niet echt als een verrassing komt, onder meer na de eerste brief van 59 kantjes, waar volgens Michaël heel weinig concreets in stond. "Als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was het zijn taak om met perspectief te komen. Uit deze brief, die de plank volledig missloeg, bleek voor mij al dat hij duidelijk niet de juiste man op de juiste plaats was. Wel wil ik benadrukken dat hij een ongelooflijk prettig mens is om mee om te gaan. Ik heb vier keer de mogelijkheid gehad om met hem in gesprek te gaan en hieruit bleek duidelijk dat hij echt gelooft in biologisch. Dit moet echter wel vertaald worden en dus terugkomen in het beleid. Nu is het natuurlijk de vraag wie er terugkomt. Het is hoog tijd om door te gaan pakken. Zo is de publicatie van het Nationaal Strategisch Plan Biologische Landbouw inmiddels al vier keer uitgesteld. We zijn er als Bionext zijnde in ieder geval van overtuigd dat de biologische landbouw als een huis staat."

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter reageert als volgt: "Het is het belangrijkste dat een nieuw bewindspersoon echt staat voor de landbouw van de toekomst. Er gaan nu namen rond van mensen die vooral het huidige inmiddels vastgelopen model hebben vormgegeven en oplossingen vooral zoeken in de technologie. Maar dat is ingegeven door de belangen van de agro industrie om het huidige verdienmodel op gang te houden. We moeten voedselproductie in balans brengen met de ecologische draagkracht van onze planeet en directe omgeving. Dat vraagt een omslag zoals in ons Groenboerenplan verwoord. Er is een grote urgentie voor een minister die open staat om hieraan te gaan werken."