Producent belichtingsoplossingen voor in filmindustrie stapt in markt voor vertical farms

"We bieden een zeer geavanceerde dynamische belichtingsoptie waarmee we een nauwkeurig spectrum kunnen oproepen met behulp van meer dan 15 verschillende lichtkanalen. Dit is meer representatief voor de omgeving waar planten normaal in leven. Het is immers geen statische spectrumomgeving", zegt Øyvind Hasund Dahl, Chief Revenue Officer bij Rift Labs.

Rift Labs is een Noors bedrijf dat in 2010 werd opgericht en zich toelegt op het creëren van innovatieve belichtingsoplossingen voor de fotografie- en filmindustrie, voornamelijk op de Noord-Amerikaanse markt. Sinds 2015 werkt Rift Labs samen met B&H Photo & Video in New York. Ondertussen is het bedrijf stukje bij beetje bekender geworden, mede dankzij het winnen van verschillende prijzen voor zijn belichtingsoplossingen.


Øyvind Hasund Dahl en Halvard Aagaard

Het bedrijf richt nu de blik op de tuinbouwsector en streeft ernaar om de meest geavanceerde belichtingsoplossingen voor planten te bieden met behulp van zijn gepatenteerde LED-technologie. De technologie maakt gebruik van unieke software die extreem nauwkeurige controle en aanpassing van licht van verschillende golflengten, temperaturen en intensiteiten over het hele lichtspectrum mogelijk maakt.

"Doordat we licht van hoge kwaliteit kunnen produceren in alle kleuren, temperaturen en intensiteiten, kunnen we de lichtomstandigheden voor elke plant gedurende zijn hele leven optimaliseren. Dit is het ultraprofessionele segment van de tuinbouw", zegt Halvard Aagaard, CEO van Rift Labs.


Lichtspectrumweergave

Fondsen voor uitbreiding naar vertical farming
Op 17 augustus 2022 kondigde Rift Labs aan dat het € 1,7 miljoen aan financiering heeft opgehaald om de groei van het bedrijf in de vertical farmsector te versnellen. Het geld zal worden gebruikt om huidige producten te verbeteren en nieuwe, speciaal voor de tuinbouw ontworpen producten toe te voegen. 

Het productontwerp van Rift Labs gebeurt via intern onderzoek in de eigen onafhankelijke mobiele hydrocultuurlaboratoria, die worden gebruikt om A-B-experimenten uit te voeren. Het systeem heeft twee aparte kamers waarin de kooldioxide, fertigatie, luchtkwaliteit, temperatuur en belichting onafhankelijk worden geregeld. Het doel is om verschillende parameters in te stellen, gegevens te verzamelen en die naar de cloud over te brengen. Vervolgens worden algoritmen toegepast om de gegevens te analyseren en de optimale groeiomstandigheden te bepalen.

"We werken samen met een sterk team van plantwetenschappers en ingenieurs met een achtergrond in Harvard en grote spelers in de sector die uitgebreide ervaring hebben met het opschalen van grote producties. We werken ook samen met klanten op verschillende continenten om voor het opschalen de juiste technologie te vinden", zegt Oyvind.

Rift Labs past eigen software toe om inputs zoals lichtspectrum en
-intensiteit, luchttemperatuur en -snelheid, watertemperatuur, nutriëntenconcentraties en koolstofdioxidegehalte te optimaliseren. Krachtige AI-analyse en algoritmen voor machine learning stellen telers in staat om efficiënter te werken en de teelt in realtime te optimaliseren.

"Belichting is tegenwoordig meestal standaard hardware, aangezien de meeste LED's nu kant-en-klaar te vinden zijn. Onze gepatenteerde softwaretechnologie voor het aansturen van deze LED's is echter een doorbraak in de sector, omdat we continu het ideale licht en de groeicondities kunnen optimaliseren met aantoonbaar effect", zegt Halvard. 

Voor meer informatie:
Halvard Aagaard (CEO)
Øyvind Hasund Dahl (CRO)
Rift Labs
contact@riftlabs.com 
https://riftlabs.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven