Ofer Ben Zvi van Tomatech-Nirit:

"Voedsel moet lekker zijn om herhaalaankopen en groei te stimuleren"

"Het maakt niet uit met wie je praat of waar iemand vandaan komt, je hoort overal ter wereld hetzelfde", zegt Ofer Ben Zvi, CEO van de Israëlische veredelaar Tomatech-Nirit, die onlangs is gefuseerd. "Er is niet genoeg arbeid voorhanden en dit gaat gepaard met stijgende energieprijzen. Elke verwarmde kas ter wereld wordt enorm getroffen. Bovendien vecht de tomatensector nog steeds tegen ToBRFV, wat ook de teeltkosten opdrijft." 

Smaaksegment in opkomst
Tegelijkertijd vertoont de vraag naar kleine smaaktomaten geen tekenen van vertraging in vergelijking met traditionele tomaten. "Het smaaksegment stuwt de tomatenverkoop omhoog", merkt Ofer op. "Voedsel moet lekker zijn om herhaalaankopen en groei te stimuleren. Daarom gaat het grootste deel van onze middelen naar het veredelen van tomatenrassen die smaak leveren. We streven ernaar om al onze klanten de toegevoegde waarde van smaak te geven om op te vallen in de markt." 

Ofer Ben Zvi, CEO van Tomatech-Nirit

Het vinden van de balans tussen smaak en opbrengst is de grootste uitdaging voor zowel veredelaar als teler. "We willen een cherrytomaat die een uitzonderlijke smaak heeft maar ook een hoge opbrengst geeft", legt Ofer uit. "Toch is het niet eenvoudig om dit te ontwikkelen of te telen. Voor de teelt met het oog op smaak heb je veel expertise nodig. Veredeling op smaak vereist een diep begrip van het metabolisme van de plant om de juiste combinatie van suikers, vluchtige componenten en plantengroeibalans te bereiken."  

Trend
"Naarmate de vraag van de consument naar smaakvolle tomaten stijgt, zullen telers overstappen op het telen van de meest gevraagde rassen. Deze trend is de afgelopen vijf jaar duidelijk aan het worden", zegt Ofer, die erop wijst dat zelfs budgetretailers zijn begonnen met het inkopen van smaakvolle tomaten. "Ze zijn bereid daar iets extra's voor te betalen."

Ondanks de economische crisis en de coronapandemie krijgt de teelt van smaaktomaten veel meer aandacht dan de massaproductie van tomaten. "Het feit dat de consument de grote tomaten steeds meer links laat liggen toont ons het risico dat de sector neemt wanneer ze veredelt op smaak. Smaak, esthetiek en vruchtkwaliteit - het is nu allemaal van belang." 

Balans tussen kwaliteit en opbrengst 
Maar hoewel de vraag er is, is het telen van dit soort tomaten behoorlijk ingewikkeld. "Als veredelaar weten we dat we genetica moeten maken die winstgevend is voor onze telers. We moeten de gouden weg vinden om opbrengst te garanderen zonder in te boeten op smaak. Daarom hebben we bij de veredeling altijd de telers in gedachten. Het is niet ongebruikelijk dat we een ongelooflijk smakelijk ras afkeuren vanwege de lage opbrengst." Tegelijkertijd gaat de technologie vooruit en kunnen telers op allerlei manieren worden ondersteund. "Aan de ene kant zie je een robotindustrie die snel evolueert en aan de andere kant heb je opkomende industrie van data-analyse en beeldverwerking."

Het is om deze reden dat Ofer en Tomatech-Nirit voortdurend naar de lange termijn kijken. "We investeren veel in het vinden van innovatieve eigenschappen die voldoen aan de vraag van de consument en de huidige en toekomstige teeltuitdagingen aangaan."

Er is op dit gebied ook veel innovatie geweest met genbewerking en moleculaire markers. "Het is voor iedereen essentieel om genetica te maken die zuiniger is om te telen en die ook geschikt zal zijn voor robots en andere technologieën om telers te helpen het hoofd te bieden aan de enorme vraag naar tomaten met smaak." 

Voor meer informatie:
TomaTech-Nirit
info@tomatech.com 
www.tomatech.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.