Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Marokkaanse AGF-export naar EU neemt toe

In de eerste helft van 2022 importeerde de EU 9% meer groenten en fruit uit Marokko ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De import bedroeg 1.021.743 ton, goed voor een waarde van € 1,563 miljard (+21%). Fepex wijst op de cijfers.

Ook de Spaanse import uit Marokko groeide, namelijk met 6% in volume tot 368.946 ton en met 15% in waarde tot € 654 miljoen. "De groei wordt waargenomen in een brede groep producten die volledig samenvallen met de Spaanse seizoenen, met de nadruk bij groenten op tomaten, paprika's, bonen en courgettes en bij fruit op frambozen, blauwe bessen, watermeloenen en avocado's", laat de Spaanse branchevereniging Fepex in een verklaring weten.

Het Verenigd Koninkrijk importeerde met 179.074 ton 10% meer groenten en fruit uit Marokko dan in het eerste halfjaar van 2021. De aanvoer van tomaten groeide sterk (+15%; 74.519 ton in totaal), waardoor Spanje als eerste leverancier werd verdrongen. Ook zachtfruit liet een opmerkelijke toename van 33% optekenen (27.851 ton in totaal).

Voor Fepex toont het gedrag van de Marokkaanse export in een periode waarin de Spaanse export met 5,4% daalde, de urgentie van een beleid om het concurrentievermogen te verbeteren. "Dat vereist dringende maatregelen op verschillende gebieden en voornamelijk investeringen in innovatie en op het vlak van gewasbescherming."

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven