Kasteelt Almería: Telers zien gewassen sneuvelen door hitte

Het Andalusische ministerie van Landbouw heeft een nieuw rapport gepubliceerd over de staat van de kasgewassen in de regio, meer bepaald in de provincie Almería voor de periode van 25 juli tot en met 28 augustus.

In de streek van Níjar werd de grond in de meeste kassen in de zomer verhit om de bodem te ontsmetten. De vroege courgette- en komkommeraanplanten hebben problemen gekend door de hoge temperaturen. Ondanks het feit dat de kassen witgekalkt zijn, hebben de telers vele planten moeten verwijderen.

De eerste gegevens duiden op meer tomaten en minder courgettes dan vorig jaar. In de tomatenkassen heeft de hitte van deze zomer voor problemen gezorgd, zowel in de kassen als in de kwekerijen. Daardoor liep de aanplant wat vertraging op, maar de laatste dagen van augustus was er weer meer activiteit.

In de paprikakassen hebben zich dezelfde problemen voorgedaan als bij de tomaat: telers die de kalk van hun kas hadden verwijderd, zagen hoe de planten “aan het koken waren”.

In de komkommerkassen moest men lijdzaam toezien hoe de bloemen afbraken of de planten verbrandden.

Bij de vroege aanplant van courgettes waren er wat bladluisproblemen. Dit seizoen worden er steeds meer rassen aangeplant die resistent zijn tegen het New Delhi-virus.

In de kassen in het westen van de provincie vorderde de aanplant van California-paprika’s al goed en begonnen telers ook paprika’s van het Lamuyo-type te verplanten. Puntpaprika’s lopen over het algemeen wat achter op schema. Binnenkort kunnen al de eerste California-paprika’s geoogst worden van de vroegste aanplanten die plaatsvonden in mei en juni.

Ook al is de tomatenaanplant in augustus inmiddels van start gegaan, heel wat telers zijn nog de bodemverhitting aan het afronden en de irrigatiesystemen aan het installeren voor de nieuwe aanplant.

De meeste aubergines zijn al geplant. Die teelt bevindt zich momenteel in een vroeg stadium. Het Thelma-ras is een van de meest gebruikte, met een dichtheid van ongeveer 0,5 planten/m².

In enkele kassen zijn er al komkommerplantjes te vinden, maar de meeste worden toch in de loop van september aangeplant. Ondertussen werden er kleinere hoeveelheden komkommers geoogst.

In de courgettekassen werd de bodem ontsmet en waren er reparaties aan de gang van de irrigatie-installatie en de kasstructuren.

Er werden enkele volumes witte en groene courgettes geoogst. Verder werden er sperzie- en snijbonen aangeplant. De prijzen waren goed en de vraag was stijgende, terwijl het aanbod beperkt was.

Bron: informacionagropesquera.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven