Aquaponics doet z'n intrede in Senegal

"We zijn geen klimaatactivisten, maar we willen echt onze bijdrage leveren om de planeet te redden. Ons doel is water te besparen en minder energie te verbruiken. We denken dat aquaponics een manier is om dat te doen", zegt Yasmin Niang, medeoprichtster van Gorgorlou, het eerste aquaponicteeltbedrijf in Senegal.

Gorgorlou is een 100% biologisch teeltbedrijf in Senegal, West-Afrika, dat zich toelegt op het kweken van tilapia, het houden van kippen en het ontwikkelen van gemeenschappelijke boomgaarden. De afzet gaat naar lokale restaurants en in de teelt wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energie en wordt regenwater gerecycled. De naam Gorgorlou betekent "overlevingskunstenaar" in de Wolof-taal.

Het idee van Gorgorlou kwam tot leven nadat Yasmin en haar man Moustapha ervan droomden om naar Senegal te verhuizen en iets te doen voor de planeet. Samen richtten ze in 2019 Gorgorlou op.


Yasmin, Moustapha Niang en de kinderen

Uitdagingen om te groeien in Senegal
De eerste stap bij het ontwikkelen van het bedrijf was volgens Yasmin het identificeren van de uitdagingen voor voedselteelt in Senegal. Met de nabijheid van de zee is de waterkwaliteit een grote uitdaging, want het water is erg zout en moet worden gefilterd, zowel het water om te drinken als voor irrigatie. Gorgorlou kreeg onlangs echter toestemming van de regering om een 32 meter diepe put te graven om toegang te krijgen tot bronwater.


De kas wordt teeltklaar gemaakt. 

Afgezien van het zoutgehalte van het grondwater, wordt de Senegalese tuinbouw ook uitgedaagd door onvoorspelbaar weer en insectenplagen die kunnen leiden tot totaal verlies van de gewassen. Ook is de toegang tot duurzame energiebronnen beperkt. Yasmin merkt verder op dat het eerst een uitdaging was om lokale markten voor hun product te vinden, maar Gorgorlou krijgt nu dagelijks vragen om het aquaponicteeltsysteem bij andere teeltbedrijven uit te bouwen. 


In combinatie met aquaponics heeft het bedrijf tot nu toe verschillende groenten en fruit geteeld. 

Er moest ook op zoek worden gegaan naar lokale expertise en lokale materialen voor het ontwikkelen van het project. Omdat ze niemand in Senegal vonden die hen daarbij kon helpen, sprak het team van Gorgorlou met mensen in Kameroen, Namibië en Kenia. Uiteindelijk nodigden ze een ingenieur uit Kenia uit om het teeltbedrijf te bezoeken en hen te helpen met het project.

De tilapia-productie is al verdubbeld 
Gorgorlou begon met het kweken van 2.000 tilapia's, maar nu bedraagt de productie al 4.000 vissen. Er staat reeds een tweede poel op de planning om nog meer vissen te kunnen kweken. 


De nieuwe vijver

Restaurants willen tilapia van 500 gram. Het duurt zes tot acht maanden om dit gewicht te bereiken. Naast de inkomsten van tilapia wordt er ook omzet gegenereerd door de verkoop van verschillende vollegrondsgroenten, kruiden, Hibiscus, fruit, kippen en kasgewassen zoals paprika's, komkommers en tomaten. 


Er is nog genoeg ruimte over voor uitbreiding.

Voor al zijn activiteiten kiest Gorgorlou voor duurzame, milieuvriendelijke praktijken. De tilapia's worden momenteel gevoederd met zelfgeteelde spirulina en met sepia-schelpenpoeder. Het poeder wordt op dit moment aan het voedsel toegevoegd, maar omdat het niet duurzaam genoeg is voor het koppel, werken ze aan de overgang naar duurzamere voedselbronnen zoals insecteneiwit. 


Het personeel wordt ter plaatse opgeleid in de bouw, aquaponics en algemene teelttechnieken.

Plannen om uit te breiden en een trainingscentrum toe te voegen
Gorgorlou heeft plannen om op veel manieren uit te breiden, waaronder de bouw van een opleidingscentrum om leden van de gemeenschap en studenten te onderrichten in bio-teelt. Yasmin legt uit dat ze graag zouden hebben dat mensen het teeltbedrijf bezoeken, er over aquaponics leren en die kennis over het hele land verspreiden.


Lopende werkzaamheden

Yasmin hoopt in de toekomst ook meer vijvers aan te leggen, de capaciteit voor hernieuwbare energie te vergroten en de pluimveehouderij uit te breiden.

"We zijn hier niet voor onszelf gekomen. We willen mensen opleiden over aquaponics, de kennis over deze teeltmethode over het hele land verspreiden en mensen een goede reden geven om in Senegal te blijven", zegt Yasmin.

Voor meer informatie:
Yasmin Niang (mede-oprichtster)
Gorgorlou
yasminwhb@gmail.com  
www.gorgorlou.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven