BLE-analyse week 34

Aardbei van eigen bodem prominent aanwezig op Duitse groothandelsmarkt

Het Duitse aardbeienseizoen liep in week 34 op zijn einde: de aanvoer nam duidelijk af en ook de afzetmogelijkheden waren op sommige plaatsen beperkt. Het assortiment bestond voor het grootste deel uit Duitse partijen. Deze hadden in Hamburg bijna een monopoliepositie, terwijl op de andere groothandelsmarkten daarnaast ook nog Nederlandse, Belgische of Poolse partijen beschikbaar waren. De kwaliteit was volgens analisten van de BLE niet altijd overtuigend. De prijzen begonnen hierdoor verder uiteen te lopen.Exclusieve aardbeien waren schaars en duur, terugzendingen uit de retail zorgden ondertussen voor prijsverlagingen. Zo kostten in Berlijn de Duitse en Nederlandse aardbeien tussen de 0,50 en 3,50 euro per schaaltje van 500 gram. Alles bij elkaar vertoonden de prijzen eerder een opwaartse dan een neerwaartse tendens, hoewel de handel over de hele linie zeer rustig verliep.

De analisten keken ook naar andere producten, waaronder kasgroenten. 

Komkommers
Bij de komkommers domineerden Duitse partijen het aanbod, gevolgd door Nederlandse en Belgische komkommers. Het aanbod was toegenomen. Desondanks was het aanbod niet altijd voldoende om de vraag zonder problemen te dekken. Op veel plaatsen gingen de prijzen dan ook omhoog.

Tomaten
Net als voorheen vormden Nederlandse en Belgische leveringen de basis van het assortiment. Poolse, Italiaanse, Spaanse en in mindere mate Duitse tomaten completeerden het aanbod. De vraag was weliswaar niet bepaald slecht, maar viel toch te zwak uit voor de toegenomen aanvoer. In Frankfurt doken Duitse Intense tomaten op.

Paprika's
Nederlandse paprika's domineerden de markt. Nadat de prijzen in week 33 duidelijk waren gestegen, daalden ze weer in week 34. Dit lag aan de ene kant aan de toegenomen leveringen. Aan de andere kant kwam er steeds meer goedkopere Poolse import op de markt. Deze Poolse paprika's waren van een overtuigende kwaliteit waardoor de klanten ze graag kochten.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven