Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Over een schimmel, die het plaaginsect parasiteert

Als vruchtgroenteteler is het laatste wat je wil dat er ongevraagd insecten van je producten gaan meesnoepen. Tjeerd Peeters, technisch adviseur tuinbouw bij Nufarm, begrijpt dat maar al te goed, daarom is hij enthousiast over het nieuwe middel tegen insecten dat het bedrijf biedt: NoFly.

Biologische insecticide
NoFly is een laag risicomiddel wat geen residu achterlaat, vertelt Tjeerd. “Dat is van belang voor de biologische bestrijders, die de basis vormen voor de biologische teelt. Als die bestrijders de plaag niet onder controle kunnen houden, is inzet van een biologische insecticide vaak wenselijk – zo’n insecticide moet de nuttigen uiteraard sparen. En dat is zeker het geval bij NoFly.”

Volgens Tjeerd werkt NoFly goed tegen witte vlieg en trips. “De roofmijten en sluipwespen die de witte vlieg en trips ook onder controle moeten houden, ondervinden er geen hinder van.”

Onderdeel van strategie
Met het kleiner wordende middelenpakket dat is toegestaan, neemt ook de kans op resistentie toe. “NoFly is ook daarin een prima afwisselingspartner, die met name vroeg in de teelt niet de opbouw van nuttige insecten in de weg gaat zitten. Dus het middel past perfect in die strategie voor de meeste telers; en het stukje resistentiemanagement is daar ook belangrijk in.”

Schimmel
NoFly is in feite een schimmel, die het plaaginsect parasiteert, legt Tjeerd uit. “Resistentie is bij dergelijke middelen minder aan de orde wat ze goed toepasbaar maakt. Als het insect in contact komt met de vloeistof waar de schimmelsporen in zitten, hechten de sporen zich aan het exoskelet van het insect.”

Onder invloed van temperatuur en luchtvochtigheid gaan de sporen vervolgens kiemen en vermenigvuldigen in het insect. “Een temperatuur van 20-25 graden en RV van 50 procent zijn daarbij optimaal, een klimaat dat eigenlijk standaard is in Nederlandse kassen. Omdat in de avond de luchtvochtigheid wat hoger is, adviseren we om ’s avonds het middel toe te dienen.”

De resultaten worden vervolgens gestaag zichtbaar: “De vraatlust en ontwikkeling van het insect nemen af, het wordt wat minder mobiel en gaat zich niet meer vermenigvuldigen. Als het eenmaal goed geparasiteerd is, zien we dat het insect na 72 uur dood is.”

Bij twee keer gebruik is al een goede werking zichtbaar, vertelt Tjeerd. Het advies is om na 5-7 dagen te herhalen om de populatie onder controle te houden, en afhankelijk van diverse factoren zal de behandeling tussen de twee en vier keer worden herhaald. “Je geeft de plaag dan iedere keer een duw.”

Goede resultaten
De toelating voor NoFly is in april binnengekomen. Nadat het middel in een vijftal proeven in Nederland al goede resultaten liet zien tegen witte vlieg en trips, is men in de praktijk ook positief gestemd, aldus Tjeerd. “Een aantal klanten zijn er al goed mee aan de slag, en de eerste resultaten in de praktijk zijn goed.”

Het nieuwe middel tegen plaaginsecten is geschikt voor allerhande teelten: tomaat, paprika, komkommer, courgette, paprika, aubergine en augurk. Daarnaast kan het ook worden ingezet in de vaste plantenteelt. En de bedoeling is dat het vanaf volgende jaar ook in de sierteelt kan worden gebruikt.

Voor meer informatie: 
Tjeerd Peeters
Nufarm
06 51 22 45 63
tjeerd.peeters@nufarm.com  
www.nufarm.com

Publicatiedatum: