"Vollegrondscourgettes erg in trek, kasteelt moeilijk verhaal"

Tholen - De populariteit van courgettes neemt de laatste jaren in Nederland steeds meer toe. Deze trend ziet Leander van de Griend van Royal ZON. “Courgettes zijn een betaalbaar en veelzijdig product.”

Het vollegrondscourgetteseizoen heeft, zo stelt de Product Manager in het augustusnummer van vakblad Primeur, echter wel de nodige uitdagingen gehad. “Wij werken met onder andere teler Paul Janssen van Tuinderij de Beegdenhof, die ongeveer 100 hectare courgettes teelt. Hij heeft in het begin van het jaar veel last gehad van het onstuimige weer zoals hagel, waardoor de start lastig was. Gelukkig is courgette een snel product wat zich goed kan herstellen. Bij een natuurproduct ben je afhankelijk van de weersomstandigheden en dit betekende dat hij te maken had met veel productieverlies. Gelukkig zijn we vervolgens verwend met groeizaam weer, zodat het daarna wel de goede kant op is gegaan.”

De recente droogte heeft het er allemaal niet makkelijker op gemaakt. “Toch hebben telers liever droogte dan regen. Je kunt namelijk beter water ergens naartoe brengen dan dat je het weg moet pompen. Te veel regenbuien in korte tijd kunnen voor veel problemen zorgen. Bovendien vliegen de bijen bij regen niet en dat is niet goed voor de bestuiving van de bloemen. Maar 35 graden en hittegolven is iets wat niemand graag ziet. Gelukkig is het teeltproces onder controle kunnen blijven en is de kwaliteit dit seizoen gewoon dik in orde.”

Dit kwalitatief goede aanbod was ook wel nodig, want de vraag naar courgettes neemt ieder jaar toe. “Zeker de Nederlandse vollegrondscourgettes zijn heel erg in trek. Zodra het natuurproduct uit Nederland op de markt komt, merk ik dat het Spaanse product zo goed als wegblijft. Natuurlijk zijn er nog wel retailers die er lang mee door zijn gegaan, maar het aanbod verschuift vrij snel naar de Nederlandse courgettes. Zo beleveren we, samen met Paul, al jarenlang vaste retailers en groentesnijderijen. Die lijnen blijven elk jaar groeien, waardoor wij organisch met hen meegroeien.”

De reden voor deze populariteit ligt zoals aangegeven in de betaalbaarheid en veelzijdigheid van het product. “Courgette is een gezond product, wat je in uitermate veel recepten kwijt kan. Tijdens de pandemie zijn veel consumenten meer en meer thuis gaan koken. Courgette is tegenwoordig eigenlijk in elk verspakket te vinden. Bovendien is Nederland een multicultureel land en kennen veel van deze Nederlanders het product uit de keuken van het land van herkomst.”

Kas moeilijker verhaal
Waar het de courgettes uit vollegrond voor de wind gaat, is het een moeilijker verhaal voor de courgettes in de kas. “Voorheen had ZON ook veel groene courgettes uit kassen, maar door de gasprijzen zijn er afgelopen jaar weinig tot geen courgettes in de kas gezet. Kastelers ontvangen vollegrondsprijzen, waardoor de marges uitzonderlijk krap zijn. Er zijn alleen nog een aantal telers die gele courgettes hebben gezet, omdat deze beter gewaardeerd worden in prijs dan het groene product. Deze courgettes worden veel in de horeca gebruikt. Het nadeel wat hier echter weer om de hoek komt kijken, is dat gele courgettes toch nog vaak als luxeproduct worden gezien. Al met al is het een prachtig product wat kleur op het bord geeft en is het mooi om te zien dat deze steeds meer onder de aandacht van de consument komt,” besluit Leander. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 7/8, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

 

Voor meer informatie: 
Leander van de Griend
ZON fruit & vegetables
+31 (0)77 3239777
leander.van.de.griend@royalzon.com
www.royalzon.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven