Speciale 'neus' spoort plagen in aardbei op

Onderzoekers van twee Britse universiteiten starten een nieuw project om een fotonische 'neus' te ontwikkelen waarmee gewassen kunnen worden gecontroleerd op plaaginsecten en plantenziekten. Aston University werkt samen met Harper Adams University om technologie te onderzoeken en te ontwikkelen waarbij gebruik wordt gemaakt van licht om de gezondheid van gewassen te controleren.

Het onderzoek, dat in de Midlands wordt verricht, zal aardbeien gebruiken om de nieuwe technologie te testen. Deze vrucht is kwetsbaar voor Macrosiphum euphorbiae (aardappelluis). Op dit moment worden de planten behandeld met gewasbeschermings-middelen, maar er is een toenemende druk om alternatieven te vinden vanwege de gevolgen voor het milieu.

Eén methode is het gebruik van geïntegreerde plaagbestrijding (IPM) om een vroegtijdig waarschuwingssysteem te creëren. Hierbij worden planten gecontroleerd op insecten en ziekten in plaats van ze te besproeien met chemicaliën, maar tot dusver is dit onbetrouwbaar en duur gebleken. In het nieuwe project wordt gebruikgemaakt van recente ontwikkelingen op het gebied van fotonische technologie waarmee lage niveaus van vluchtige organische stoffen (VOC's) kunnen worden geanalyseerd die door planten worden uitgestoten en die een indicatie geven hoe gezond ze al dan niet zijn.

Bron: walesfarmer.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven