Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Gilles Bertrandias, Les Paysans de Rougeline:

"Gebrek aan samenhang tussen afzet- en retailprijzen voor tomaten leidt tot ergernis"

Terwijl de situatie op de Franse tomatenmarkt het afgelopen voorjaar vrij kalm en goed was, was deze tijdens de zomerperiode heel gespannen en verslechterd. Stijgende teeltkosten, het effect van de hittegolven op de kwaliteit en de grootte van de partijen en het gewasbeheer en de onzekerheden met betrekking tot de consumptie: de tomatentelers in Frankrijk is vrijwel niets gespaard gebleven.

"Met een teeltproces dat sinds het begin van de zomer al stroef verliep, was de maand augustus over het algemeen een moeilijke maand. De glastelers hadden zwaar te lijden onder de stijging van de kosten voor teeltmiddelen en energie, waardoor de waarde van de producten nog meer onder druk is komen te staan. Ondanks het feit dat de weersomstandigheden gunstig zijn voor de consumptie, is de markt momenteel vrij traag", vertelt Gilles Bertrandias, algemeen directeur van Paysans de Rougeline.

De reeds complexe situatie is, als gevolg van het gebrek aan samenhang tussen de verzend- en de retailprijzen nog delicater geworden. "De behoefte aan coherentie is gezien de aanzienlijke partijaantallen die momenteel beschikbaar zijn des te groter geworden. Uiteraard zijn er vele factoren die het evenwicht van een markt kunnen beïnvloeden. Wanneer er een dergelijke kloof bestaat tussen de prijs waartegen we onze tomaten verkopen en de prijs die door onze klanten bestaat en wordt gehanteerd, is het echter zeer moeilijk om de tomatenmarkt te stimuleren. De retailprijzen voor geribbelde en langwerpige tomaten liggen op dit moment bijvoorbeeld tussen de 4 en de 6 euro/kg, veel hoger dan onze verzendprijzen. Hoewel de weersomstandigheden echt goed zijn geweest voor de consumptie, moedigen deze hoge retailprijzen de consumenten bovendien ook niet aan de tomaten te kopen."

"Het verdedigen van de koopkracht van de Fransen verdient concrete acties inzake het prijsbeleid in plaats van enkel een aantal verklaringen in de media. De hele situatie leidt tot ergernis bij de telers, die zich sowieso al in de val gelokt voelen door de stijging van de kosten en momenteel sowieso moeite hebben om hun producten tegen fatsoenlijke prijzen te verkopen."

Voor meer informatie:
Gilles Bertrandias
Les Paysans de Rougeline
Chemin de Cazeaux
47213 Marmande cedex, Frankrijk
Tel. : +33 (0)5 53 20 51 50
g.bertrandias@rougeline.com 
www.rougeline.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven