Kees van den Bosch, Freeland:

"Droogte resulteert nu al in goede vraag vollegrondsgroenten, met name uit het Verenigd Koninkrijk"

Tholen - De droogte in Nederland, maar ook elders in Europa heeft een forse impact op de vollegrondsgroentenmarkt, constateert Kees van den Bosch van Freeland uit Emmen. "Dit resulteert in extra vraag vanuit diverse landen, maar vooral het Verenigd Koninkrijk is goed aan de markt. Zij hebben niet overal irrigatiemogelijkheden en veel velden zijn verdroogd. Dat heeft geleid tot een grote vraag en hoge prijzen van bijvoorbeeld broccoli, kool en ijsbergsla."


Teelt in VK

"Prijzen van de nieuwe oogst witte kool liggen nu rond de 55-60 cent. Normaal is dat de helft. Ook ijsbergsla is schaars. Er is net voldoende product om aan de vraag te voldoen. Dat realiseert in een prijsniveau tussen de 7 en 7,50 euro per doos. Maar de ijsbergslatelers hadden dan ook wat goed te maken na de eerste twee slechte maanden", vervolgt Kees. "De prijs van broccoli is nu wat genormaliseerd, maar was drie weken terug nog twee keer zo duur."

"Ook de prei heeft veel te leiden onder de droogte. Het beperkte aanbod gewasbeschermingsmiddelen leidt tot veel kwaliteitsproblemen. Met name de druk van trips is erg groot. Tot hoge prijzen leidt dit vooralsnog niet, want die liggen echt op een veel te laag niveau. Ook is de nieuwe oogst knolselderij weer gestart. Die markt gaat zijn gangetje met een normale vraag."

"Voor veel telers is het behelpen geblazen. Er moet veel beregend worden en dan wordt men hier en daar ook nog gehinderd door beregeningsverboden. Ook voor de komende twee weken wordt er nog niet veel water verwacht", aldus de exporteur. "Traditiegetrouw zal de standaardvraag naar kookgroenten ook weer wat gaan toenemen nu de vakanties op zijn einde lopen, maar verder is de markt rustig. Het lijkt of we alleen maar bezig zijn met het invullen van tekorten."

"De droogte elders biedt wel perspectief voor hoge prijzen. Zo heeft onze Duitse leverancier al een brief gestuurd, waarin hij begrip vraagt dat ze niet alles kunnen leveren. Ook fabrieken zijn druk in de weer om bij te kopen, omdat hun vaste leveranciers niet aan de verplichtingen kunnen voldoen. Het blijft altijd lastig voorspellen in onze handel, maar je kunt erop wachten dat er een goede vraag naar vollegrondsgroenten zal ontstaan."

Voor meer informatie:
Kees van den Bosch
Freeland B.V.
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
0591 670570
06 51406694
kees@freeland.nl 
www.freeland.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven