Paringsverstoring om Tuta absoluta te bestrijden

Tuta absoluta is een plaag die in veel kassen over de hele wereld wordt aangetroffen. "Door de klimaatverandering en het goederenverkeer is Tuta absoluta nu in veel delen van de wereld te vinden", zegt Irina Caraeva van Eco Center. "Over het algemeen geldt dat als je een patroon van gangen in de bladeren ziet of het ongedierte zelf, er een kans op besmetting is." En dit kan behoorlijk vervelend worden, niet alleen omdat het de planten onvermijdelijk verzwakt, maar ook omdat ze vatbaarder worden voor andere ziekteverwekkers.

Het risico van het gebruik van chemische producten
Om dat te voorkomen, kunnen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden, maar ze hebben een keerzijde. "Het belangrijkste probleem heeft te maken met de nuttige insecten die in de kas aanwezig zijn", merkt Irina op. "Insecticiden tasten die normaal gezien ook aan, iets wat telers absoluut willen vermijden."

Een ander nadeel van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om Tuta absoluta te bestrijden is volgens Irina het residugehalte. "De meeste insecticiden zijn behoorlijk giftig en vaak zijn er residuen op de producten te vinden. Je kunt ze misschien vóór het planten gebruiken, maar niet gedurende het hele groeiseizoen. Dat is echt niet aan te raden. Bovendien ontwikkelt Tuta absoluta resistentie tegen de meeste gewasbeschermingsmiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn. En als er producten zijn die de plaag de baas kunnen, bevatten ze altijd een sterke concentratie aan stoffen die niet direct vóór de oogst kunnen worden gebruikt omdat de afbraakperiode te lang is."

Feromonen
Daarom zet Eco Center zich in voor het ontwikkelen van oplossingen om plagen in de kas op de meest natuurlijk en milieuvriendelijk mogelijke manier te bestrijden. "Feromonen", zegt Irina. "Ze zijn soortspecifiek, wat betekent dat ze alleen een bepaald insect zullen aantasten. Zo weet een teler met zekerheid dat nuttige insecten geen schade oplopen. Bij Eco Center hebben we veel feromoonproducten ontwikkeld. Het meest recente product is Tuta Protect – een product dat de paring verstoort."

Eco Center maakt ook feromoonlokmiddelen die samen met hun Delta Traps de plaag onder controle houden. "Ze zijn specifiek ontworpen om de insectenpopulatie op een kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier te monitoren. Ze kunnen de telers helpen bij het nemen van beslissingen over verdere toepassing van andere plaagbestrijdingsacties." 

Paringsverstoring
Irina legt uit dat een teler vóór het planten het monitoringproces moet starten door een paar Delta-vallen met feromoonlokmiddel te installeren. Als de vallen dan aangeven dat plagen moeten worden bestreden, heeft Eco Center een oplossing voorhanden. "Paringsverstoring", zegt ze. "Onze feromoondispensers bevatten 170-180 milligram feromoon. Botweg gezegd creëren de paringsverstoringsdispensers "valse feromoonsporen" die Tuta absoluta-mannetjes desoriënteren, wat hun zoekgedrag naar wijfjes verstoort."

Eco Center is volgens Irina constant bezig om meer insecten in hun feromonencatalogus op te nemen. "Op dit moment testen we onze producten op Pectinophora gossypiella, een plaag die vooral in het Midden-Oosten en Afrika voorkomt. Tegelijkertijd zoeken we naar de beste feromoonoplossing voor de meest voorkomende cannabisplagen. Hopelijk komen we ook snel in die markt", besluit ze. 

Voor meer informatie:
Eco Center
MD-2005, Moara Rosie 5E str.
Chisinau (Moldavië)
Tel: +373 68979696
info@ecocenter.md 
ecocenter.md


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven