Valid Mammadil van Phoenix Greenhouse Solutions:

"De afgelopen vijf jaar zijn er veel moderne kassen gebouwd in Azerbeidzjan"

"In de afgelopen 5 jaar zijn er heel wat moderne glazen kassen verrezen in Azerbeidzjan", zegt Valid Mammadil van Phoenix Greenhouse Solutions. "Vooral veel innovatieve kwekerijen en kassen waar rozen worden geteeld. Ons bedrijf nam deel aan bijna alle projecten. De voorbije 5 jaar is ongetwijfeld de periode geweest waarin de meeste vooruitgang werd geboekt in de tuinbouwsector in Azerbeidzjan." 

De overheid heeft deze ontwikkeling gesteund met verschillende stimulansen, subsidies en trainingsprogramma's voor kleinschalige en middelgrote telers. "Veel ondernemers en telers hebben geprofiteerd van deze kansen", merkt Valid op. Bovendien hebben succesvolle glastuinbouwbedrijven andere telers geïnspireerd om ook de stap te wagen. "Ze zijn een motivatie voor anderen, wat de sector zeker vooruithelpt." 

Niet alles is rooskleurig
De komende jaren zullen echter helemaal anders zijn dan de afgelopen vijf. "Daar zijn verschillende redenen voor", vervolgt Valid. Zo noemt hij de afhankelijkheid van Azerbeidzjan van de Russische markt, die gezien de veelvuldige embargo’s en exportproblemen vooruitgang belemmert. Aan de andere kant is er een algemeen gebrek aan goede teeltpraktijken en technisch onderhoud in de kassen. "Deze twee factoren worden vaak onderschat." 

Toch liggen er nog steeds kansen
Azerbeidzjan is een land met een rijke tuinbouwgeschiedenis en er zijn volgens Valid volop kansen. "Er zijn nog steeds marktsegmenten die gemakkelijk kunnen worden gevuld met de juiste aanpak en strategie. Aardbeien, frambozen, bananen en avocado's telen kan bijvoorbeeld behoorlijk winstgevend zijn", zegt hij. Toch worden telers voortdurend geconfronteerd met uitdagingen. "Plantenziekten en gas- en kunstmestkosten zijn tegenwoordig de meest uitdagende factoren", merkt Valid op. "Vooral stijgende prijzen voor meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen verhogen de kostprijs van het eindproduct. Dit jaar heeft ToBRFV zich zeer snel verspreid en veel glastuinbouwbedrijven schade toegebracht." Daarom kunnen telers in Azerbeidzjan, maar zelfs in Georgië, rekenen op de hulp van de ervaring en het professionele team van Phoenix. "We opereren momenteel op twee vlakken: turnkey projecten voor kassen en beheer van kassen. We bieden diensten aan zoals engineering, bouw, aanpassing en reparatie van kassen in Azerbeidzjan en Georgië. Ons doel is om deze diensten ook op de Duitse markt aan te bieden."

Hoewel een one-fits-all oplossing zeker niet toepasbaar is in de tuinbouw, is er een algemeen principe dat in veel situaties toepasbaar is. "We geloven dat goed beheer een must is om moeilijkheden en uitdagingen het hoofd te bieden", zegt Valid. "Er moet een team van professionals zijn waarbij elk zijn of haar verantwoordelijkheid heeft voor een bepaald aspect in de hele keten. Zo hebben we in 2021-2022 mooie resultaten behaald in een 12 hectare grote tomatenkas. De operationele kosten van de kas waren de laagste in het land en het teeltbedrijf kon het seizoen afsluiten met een positieve omzet ondanks oorlog, inflatie en wereldwijde economische uitdagingen."

Dat voor elkaar krijgen was allesbehalve een fluitje van een cent. Valid is dan ook trots op wat hij en zijn team hebben bereikt. "Het was een moeilijke situatie vol verrassingen. Toch toonde ons team veel geduld en professionaliteit, waardoor het seizoen zonder verliezen kon worden voltooien. Ik wil mijn zakenpartner Elshan Babayev noemen en onze dierbare vriend Sedat Citak, een echte expert op zijn gebied, die samen met Veysel Erol en Mazahir Suleymanov, twee agronomen, altijd aan onze zijde stond."

En dat is precies wat in de ogen van Valid de Azerbeidzjaanse tuinbouwsector nodig heeft om toekomstbestendig te zijn. "De grootste hindernis voor de sector in ons land is het gebrek aan professionals. Het is duidelijk dat we de krachten op wereldniveau niet kunnen sturen, maar competente managers zouden er wel beter mee kunnen omgaan en zich aanpassen aan nieuwe uitdagingen."

"Ons bedrijf neemt deel aan een project voor de ontwikkeling van een kassencluster in Georgië dat wordt uitgevoerd door Imereti Agro Zone. Als het enige Azerbeidzjaanse bedrijf dat deelneemt aan dit regionale project, had Phoenix Greenhouse Solutions het voorrecht om rechtstreeks deel te nemen aan de ontwikkeling van projecten in de regio en is het geselecteerd als een van de eerste 18 leden. Onze partners in het Imereti Greenhouse Cluster Consortium (IGCC) doen geweldig werk en samen zijn we van plan om de komende jaren interessante tuinbouwinfrastructuur in de regio op te bouwen."

Voor meer informatie:
Phoenix Greenhouse Solutions
Tel: +994 55 630 80 95 (Azerbeidzjan)
zfeniks.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven