Onderzoekers stap dichter bij aanpak bacteriën die zorgen voor overmatige wortelgroei

Bacteriën vormen een steeds belangrijker wordend probleem in de glastuinbouw. Op dit moment kunnen telers bacteriële ziekten alleen voorkomen met uitgebreide hygiënemaatregelen. Ontsmettingsmethoden helpen niet voldoende. Reden voor onderzoekers van Wageningen University & Research om onderzoek te doen naar een nieuwe aanpak in de bestrijding van plantenziekten die worden veroorzaakt door bacteriën. Eén van hun ontdekkingen is dat micro-organismen in staat blijken een tomatenplant te beschermen tegen overmatige wortelgroei. 

Overmatige wortelgroei
In het onderzoek hebben de onderzoekers zich gericht op bestrijding van overmatige wortelgroei in verschillende teelten onder glas en specifiek op twee mogelijke strategieën, te weten: het verstoren van communicatie (quorum quenching) in Rhizobium rhizogenes en/of inhibitie van virulentie factoren. Deze strategieën zouden moeten leiden tot inhibitie of verlaging van virulentie van Rhizobium rhizogenes. Deze bacterie, als die avirulent is, kan in de rhizosfeer onafhankelijk van de plant functioneren.

Foto rechts: foto uit onderzoek van jonge tomatenplant met overmatige wortelgroei 6 weken na inoculatie met rhizogene bacteriën 

Bacterie onderdrukken
Binnen het project zijn strategieën ontwikkeld die zorgen voor onderdrukking van groei/virulentie factoren van de plantpathogene bacterie Rhizobium rhizogenes. Voor het ontwikkelen van de optimale strategie voor ziektebestrijding is meer kennis nodig over de mechanismen van infectie en factoren die de infectie kunnen verstoren, schrijven zij in het eindrapport over het onderzoek.

De onderzoekers wijzen er wel op dat er in het project meer inzicht is verkregen over de veranderingen in virulentie van Rhizobium rhizogenes in de omgeving waar quorum sensing/virulentie verstorende stoffen of micro-organismen aanwezig zijn.

Niet overal effectief, mogelijk rol voor zaadbehandeling
Resultaten van het project laten zien dat het mogelijk is om micro-organismen, die quorum sensing van plantpathogene bacteriën kunnen verstoren, te isoleren uit tomaatweefsel en groeimedium tijdens de teelt van tomaten (steenwol). Deze micro-organismen zijn vervolgens getest in planten op effectiviteit tegen overmatige wortelgroei. Het bleek dat niet in elke kasproef met jonge tomaten positieve effect van behandeling zichtbaar was, zowel in het geval van commerciële producten als met de nieuwe isolaten verkregen binnen dit onderzoek. Optimalisatie van de toedieningsmethode is daarom nodig. Het is mogelijk, dat na toedienen van verse bacteriële kweken, veel van de bacteriën snel dood gaan in de nieuwe omgeving (steenwolmat). Mogelijk kan een zaadbehandeling, bijvoorbeeld coating met endosporen van Bacillus, een beter en robuuster effect hebben.

Betere effecten bij oude tomatenplanten
Interessant is, dat bij de behandeling van oudere tomatenplanten, een duidelijk en significant effect op de ontwikkeling van de overmatige wortelgroei is aangetoond. Dit zou kunnen betekenen dat gebruikte micro-organismen waarschijnlijk beter de wortelzone van oudere tomaten kunnen koloniseren, omdat er meer voeding in de vorm van wortelexudaten aanwezig is.

De onderzoekers gaan met de uitkomsten uit het onderzoek verder op onderzoek uit. 

Lees hier het hele onderzoeksrapport. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven