Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francis Charlier, Lejeune:

"Het zal nooit verdwijnen, maar Belgische tafeldruiven worden meer en meer een nicheproduct"

Tholen - Het seizoen voor de Belgische druiven wordt elk jaar korter en korter. "Er zijn tijden geweest dat we ze bijna 10 maanden aan konden bieden, maar inmiddels zijn dat er ongeveer 2", vertelt Francis Charlier van groothandel Lejeune. "Het aanbod is inmiddels dermate beperkt dat wij soms bepaalde klanten moeten weigeren."

Grootste reden voor het zware weer waar de Belgische druiven zich in bevinden is, zo vertelt de ervaren handelaar, dat er simpelweg nog maar weinig telers zijn in de druivenstreek en de stookkosten enorm gestegen zijn. "De lekkere Belgische druiven hebben zes maanden nodig om te rijpen in een verwarmde serre. Bovendien is de concurrentie van het buitenland erg stevig. De gemiddelde leeftijd van de Belgische telers loopt elk jaar op en er is weinig opvolging om de teelt voort te zetten. Ik denk dat we inmiddels spreken van een maximum van een tiental actieve druiventelers. Natuurlijk zal het nooit compleet verdwijnen, maar het wordt meer en meer een nicheproduct. Of dit verkeerd is, durf ik echter ook niet te beweren; de verkoopprijzen liggen vrij hoog wat ook wil zeggen dat er dan ook geen overaanbod mag van zijn ."

Lejeune werkt voornamelijk met de Leopold-, Ribier druiven en een beetje Muscat druiven. "De Ribier hebben we van half juli tot eind september; de Leopold zijn we dit jaar 15 augustus mee begonnen en zal tot ongeveer 1 oktober doorlopen. Speciaalzaken, bepaalde groothandels en de goede marktkramers zijn onze vaste klanten. De kwaliteit moet zich in dat opzicht wel echt onderscheiden van het buitenlandse product. Het aanbod druiven uit Spanje of Italiƫ zijn kwalitatief ook sterk verbeterd de laatste jaren, waardoor deze het gat in de markt opvullen. Bij Belgische druiven moet de kwaliteit dan superieur zijn."

"Al met al verwacht ik dat er in de toekomst toch wel aanpassingen gaan gebeuren wat betreft het telen van zowel fruit onder glas als de import van groenten en fruit uit zuiderse landen, Lejeune voert tussen november en maart vele producten in vanuit onder andere Spanje. Hier zou het dan ook kunnen dat er in de toekomst een paar verschuivingen gaan gebeuren; gaan de prijzen mee met de gestegen kosten, worden deze prijzen nog wel betaald door consumenten met verminderde koopkracht en gaan de telers, zowel in het binnenland als in het buitenland andere keuzes maken. Allemaal vragen die blijven hangen met de onzekerheid van deze tijd", besluit Francis.

Voor meer informatie:
NV Lejeune
Strijbroek 3 - magazijn 22/26
2860 Sint Katelijne Waver
Tel.: +32 (0)15 31 69 31
info@nvlejeune.be 
www.nvlejeune.be