Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese tomatenproductie daalt harder dan gemiddeld, energiecrisis genoemd als oorzaak

De tomatenproductie in de Europese Unie daalt dit jaar naar verwachting met 9%. De afgelopen vijf jaar steeg de productie gemiddeld nog met jaarlijks 3%. Voor verse tomaten daalt de productie naar verwachting met 3%, 5% onder het vijfjarig gemiddelde. Dat verwacht de Europese Commissie, zo blijkt uit een deze zomer uitgegeven marktanalyse. 

Minder plantingen en kleinere tomaten
In totaal wordt de Europese productie van verse tomaten geraamd op 6,2 miljoen ton in 2022. Als oorzaak voor de daling wordt gewezen op minder plantingen vanwege hoge energieprijzen en de al langer ingezette omschakeling van telers naar fijnere (cherry)tomatenrassen. 

Sterk marktaandeel importtomaat Marokko
In het rapport werpt men ook een blik op de handel. De verwachting is dat de EU in 2022 opnieuw meer verse tomaten importeert, een stijging van 3% wordt verwacht (23% boven het vijfjarig gemiddelde). Met 67% komt de meeste import uit Marokko, gevolgd door Turkije, goed voor 25% marktaandeel in 2021. Het marktaandeel van Turkije stijgt. 

Export daalt, Marokko concurrent op VK-markt
De export van verse tomaten daalt zo'n tien jaar lang. In 2021 was er sprake van een daling van 12%. Als oorzaken wordt gewezen op brexit, waarbij Marokko een grote concurrent is op de Britse markt voor EU-tomaten. Tussen januari en maart van 2022 daalde de EU-export naar het VK met 28% in vergelijking met dezelfde periode in 2021. 

Bron: Short-Term Outlook for EU agricultural markets in 2022