Aardwarmteinstallatie paprikateler mag voorlopig blijven draaien

Hoogweg Paprikakwekerijen mag voorlopig de aardwarmte-installatie naast de kassen in Luttelgeest blijven gebruiken. Daartoe heeft de Raad van State gisteren beslist.

De teler wilde van de Raad van State weten waar men aan toe is nadat dit voorjaar de provincie Overijssel gelijk kreeg in een rechtszaak over het ontbreken van vergunningen voor de installatie.  De teler ging tegen de uitspraak dit voorjaar in beroep en wilde een voorlopige voorziening laten treffen. Daarmee heeft de Raad van State ingestemd. Dankzij de voorlopige voorziening kan de teler de installatie voorlopig draaiend houden zonder dat er op het ontbreken van de vergunning gehandhaafd wordt. 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet zich na de uitspraak dit voorjaar opnieuw over de aardwarmteaanvragen van Hoogweg buigen van de rechter. Opvallend is dat diezelfde provincie zegt er niet op uit te zijn de installatie stil te leggen. 

Stikstof
De provincie wijst onder meer op het ontbreken van een natuurvergunning, volgens de provincie belangrijk om in kaart te krijgen of de aardwarmtewinning gevolgen heeft voor het natuurgebied Nationaal Park Weerribben-Wieden. De provincie wil bijvoorbeeld weten wat de stikstofemissie van de installatie is. Volgens een berekening uit 2018 is er 'geen relevante stikstofdepositie op Natura2000-gebieden'. 

Op het ontbreken van de vergunning is door de provincie niet gehandhaafd. De provincie sprak eerder deze maand tegen RTV Oost van 'een principekwestie'. Na de zitting begin deze maand beloofde de Raad van State binnen twee weken met een uitspraak duidelijkheid te geven aan de telers. 

De telers wijzen erop dat stoppen met aardwarmte en over schakelen op gas 'heel ongunstig' zo niet 'onmogelijk' is, gelet op de huidige hoge gasprijzen. Bovendien wijzen de telers erop dat aardwarmte duurzamer is dan gas. Gebruik van de aardwarmteinstallatie levert een gasreductie op van zeventig procent. Naast de paprikateler zelf maken ook andere bedrijven van de aardwarmte gebruik. 

Met de uitspraak van de Raad van State van dinsdag 23 augustus is nu een voorlopige voorziening getroffen. 

Bron: Raad van State


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven